Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harctéri mentés Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. május 14. 18:16

A május elején megtartott mentők napján az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének egészségügyi katonái is részt vettek.

1595971884
A hódmezővásárhelyi katonák látványos bemutatót tartottak a mentők napján

A mentők napját az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hódmezővásárhelyi mentőállomásának tagjai által alapított Hódmezővásárhely és Térsége Életmentő Alapítvány rendezte. A rendezvényen a látogatók megismerkedhettek a mentésben részt vevők eszközeivel és munkájával, s az OMSZ mellett a mentőmunkában részt vevő különböző szervezetek is bemutatkozhattak.

A Kossuth téren meg lehetett tekinteni az OMSZ mentőautóit, a Magyar Honvédség harctéri sebesültszállító járműveit, a Kresz Géza Mentőmúzeum vándorkiállítását és a tűzoltóság gépjárműveit. Ezenkívül az Eötvös József Szakképző Iskola diákjai hasznos elsősegély-nyújtási ismereteket tartottak, a hódmezővásárhelyi mentősök pedig a szűrővizsgálatok mellett az újraélesztés gyakorlására adtak lehetőséget a látogatóknak.

1595971884
A gyors, szakszerű ellátás után elhagyták a helyszínt

A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak, a legtöbben azonban a nap leglátványosabb programját, a  mentési bemutatókat tekintették meg. A jelenlévők ekkor láthatták a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanya egészségügyi központjában dolgozó katonák és a 62. lövészzászlóalj egyik rajának közös harctéri mentési bemutatóját. A feltételezett helyzetben a járőröző katonákat támadás érte, amely során az egyikük súlyosan megsérült és a helyszínen tartózkodó CLS-katona (Combat Life Saver – harctéri életmentő) azonnal megkezdte a sérült ellátását. Ekkor a járőr parancsnoka magasabb szintű egészségügyi segítséget kért. A kiérkező gyorsreagálású erők az ellenséget ártalmatlanították és a mentőegység tagjai ellátták a sérülteket, majd a konvoj − a lövészkatonák biztosítása mellett − a lehető legrövidebb idő alatt elhagyta a veszélyes helyszínt.

1595971884
A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak

Fotó: Zsoldos Roland