Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olajsajtolót bombázott a szír légierő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 28. 11:03

Egy olívaolaj-sajtoló üzemet bombázott a szíriai légierő egyik gépe november 27-én, kedden az ország északi részén, a támadásnak több tucat halálos és sebesült áldozata van – jelentette a felkelők oldalán álló két aktivistacsoport.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) és a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) közlése szerint a támadás Idlíb városától nyugatra történt. Az OSDH-nak öt halálos áldozatról volt biztos információja, az LCC viszont azt állítja, hogy a légicsapásban legalább húsz ember vesztette életét, köztük gazdálkodók, akik terményük sajtolására vártak.

Mindkét csoport helyi aktivisták hálózatától szerzi szíriai értesüléseit. Forrásaik nem tudták megmondani, hogy a közelben voltak-e lázadók. Az egyik aktivista az Abu Hilal-i olívaolaj-sajtoló közelében lakóktól úgy tudja, hogy legalább húsz halottja és ötven sebesültje volt a légicsapásnak.

Az olívaolaj Szíria egyik legfőbb mezőgazdasági terménye, amelyből sok tízezer tonnát szüretelnek évente.

Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsime az utóbbi hónapokban intenzív légitámadásokat hajt végre a lázadók állásai ellen elsősorban Idlíb, a közeli Aleppó és a keletre fekvő Deir-ez-Zór tartományokban, valamint a fővárosban, Damaszkuszban. A vasárnap végrehajtott legutóbbi légicsapásoknak százak estek áldozatul, köztük nyolc gyermek a Damaszkusz közeli Deir al-Aszafir faluban.

A hatalomhoz közel álló al-Vatan napilap kedden azt írta, hogy a damaszkuszi hatóságok listát küldtek az ENSZ-nek 142, állítólag többségében az al-Kaida nemzetközti terrorhálózathoz tartozó külföldi dzsihadistáról, akik a lázadók oldalán harcolva haltak meg Szíriában.

A világszervezethez november közepén eljuttatott listán az al-Vatan szerint többek között 47 szaúdi, 24 líbiai, 10 tunéziai, kilenc egyiptomi, hat katari és öt libanoni név mellett szerepel még 11 afgán, öt török és három csecsen harcos is, megjelölve, hogy melyikük hol esett el.

„A többségük az al-Kaidához tartozó dzsihadista (iszlamista harcos) volt, vagy Szíriába érkezve csatlakozott a hálózathoz" – állítja a lap, amely szerint a harcosok Törökország vagy Libanon felől léptek be az ország területére.

A lista alapján az iszlamista harcosok többségét Aleppó, Homsz, Idlíb, Deir-ez-Zór és Haszaka tartományokban ölték meg.