Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Omár molla fia nem ismeri el az afganisztáni tálibok új vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 1. 13:18

Jákub molla azt követeli, hogy hívják össze a nagytanácsot, a loja dzsirgát. Szerinte ugyanis a tálib parancsnokok mindegyikének részt kellene venni a szavazáson, azoknak is, akik jelenleg Afganisztánban harcolnak.

Az afganisztáni tálib mozgalmat megalapító Omár molla legidősebb fia nem ismeri el az iszlamista lázadócsoport csütörtökön megválasztott új vezetőjét – olvasható az AP amerikai hírügynökség július 31-i, pénteki összeállításában.

Jákúb molla azt mondta az amerikai hírügynökségnek, hogy ő és három másik magas rangú vezető kisétált a kvettai súra (a Pakisztánban székelő héttagú tálib törzsi tanács) üléséről, amelyen egyhangúlag Manszúr mollát választották meg a mozgalom új emírjének.

„Ellenzem a Manszúr molla megválasztásáról szóló döntést" – jelentette ki Jákúb molla, aki azt követeli, hogy hívják össze a nagytanácsot, a loja dzsirgát. Szerinte ugyanis a tálib parancsnokok mindegyikének részt kellene venni a szavazáson, azoknak is, akik jelenleg Afganisztánban harcolnak.

A csütörtöki tanácskozásra azután került sor, hogy bejelentették Omár molla halálhírét. A vezető haláláról szóló híreket a mozgalom is megerősítette. Omár molla az afgán hírszerzés értesülései szerint 2013 áprilisában halt meg a pakisztáni Karacsi egyik kórházában.

A tálib vezetés a néhai lázadóvezér fiának tiltakozására reagálva azt közölte, hogy a korábban Omár molla helyetteseként szolgáló Manszúr volt a mozgalomalapító egyik legfőbb bizalmasa.

A legutóbbi nyilatkozatokkal beigazolódni látszik az az elemzői jóslat, hogy a pakisztáni hatóságokkal szoros kapcsolatban álló Manszúr megválasztása tovább mélyítheti a mozgalmon belüli frakciók közti törésvonalakat.