Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Omár molla nagy győzelemnek tartja a tálib foglyok kiszabadulását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 2. 19:04

Omár molla, az afganisztáni tálibok vezetője nagy győzelemnek tartja annak az öt, Guantánamón fogva tartott tálib tisztségviselőnek a kiszabadulását, akiket egy fogolycsere keretében Bowe Bergdahl amerikai őrmester elengedéséért bocsátottak szabadon.

„Őszintén gratulálok az afgán muzulmán nemzetnek, Isten minden harcosának és a foglyok hozzátartozóinak ehhez a nagy győzelemhez" – olvasható a molla által június 1-én, vasárnap kiadott közleményben.

Omár molla emellett megköszönte Katar kormányának és különösképpen a katari emírnek, Tamím bin Hamad ász-Száni sejknek a tálib vezetők kiszabadítása érdekében tett erőfeszítéseit, a közvetítői szerepet.

Katar közvetítésével hónapok óta folytak közvetett tárgyalások az Egyesült Államok és a tálibok között a fogolycseréről. A megállapodás alapján a 2009 óta fogságban lévő őrmesterért cserébe az amerikai fél szabadon engedett öt magas rangú tálib vezetőt.

Kiszabadulásakor Bergdahl volt az egyetlen fogva tartott amerikai katona Afganisztánban és Irakban. A 28 éves férfi a hírek szerint viszonylag jó állapotban van.