Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 17. 10:39

Az afgán biztonsági erők legalább négy tagja életét vesztette, további húsz pedig megsebesült egy támadásban, amelyet egy öngyilkos merénylő követett el egy katonai ellenőrzőpont közelében Afganisztán északi részén – jelentette augusztus 15-én, kedden a Tolo News nevű afgán televíziós csatorna.

Mahfúzullah Akbari, a helyi rendőrség szóvivője szerint a támadás az észak-afgán Kunduz tartományban történt, egy katonai ellenőrzőpontnál. Az öngyilkos merénylő eredetileg az azonos nevű tartományi székhelyre akart bejutni robbanószerrel megpakolt autójával, de a katonák megállították az ellenőrzőpontnál, ahol működésbe hozta az járműbe rejtett pokolgépet.

A TASZSZ orosz hírügynökség ezzel szemben a Tolo News-ra hivatkozva jelentette, hogy a támadás egy katonai konvoj ellen irányult, amely a térségbeli lázadók ellen folytatott bevetés keretében haladt át a térségen.

A támadás elkövetését a kabuli kormány ellenes fegyveres harcot folytató tálibok vállalták magukra, szóvivőjükön, Zabihullah Mudzsahidon keresztül a helyi médiának elküldött közleményükben.

Az azonos nevű tartományi székhelyet, Kunduzt 2015-ben már elfoglalták a tálibok. Ez volt az első tartományi központ, amelyet a szélsőségesek sikeresen bevettek azután, hogy az Egyesült Államok 2001-ben háborúval üldözte el őket hatalmukból. Akkor két hétig tudták tartani a várost, melyet azután a kormányerők visszafoglaltak. 2016-ban ismét benyomultak Kunduzba, ahonnan pár nappal később ismét sikerült őket kiszorítani.

Mióta a NATO 2014 végén leállította harci bevetéseit az országban, az afganisztáni tálibok nem csupán a hagyományosan „felségterületüknek" számító déli és keleti országrészeken, hanem a korábban biztonságosnak számító északi térségekben is megvetették a lábukat.

Közben hétfő este egy másik robbantásban egy tanár életét vesztette, és több diák megsebesült a közép-afganisztáni Uruzgán tartomány Csora nevű körzetében egy helyi tisztségviselő elmondása szerint. A támadás elkövetését egyelőre senki sem vállalta magára, de Aka Aszadullah csorai rendőrkapitány a tálibokat vádolta a támadás megszervezésével. A tálibok nem kommentálták a támadást.