Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz katonák elfoglaltak két katonai objektumot Jevpatorijában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 20. 7:49

Orosz katonák elfoglaltak egy repülőgép-javító üzemet és egy katonai meteorológiai bázist március 19-én, szerdán a Krím félsziget nyugati részén lévő Jevpatorijában.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími médiaközpontjának vezetője közölte, hogy a „Vosztok" (Kelet) nevű orosz zászlóalj katonái erővel kitoloncolták az ukrán fegyveres erők déli régiójának meteorológiai bázisának területéről az ukrán katonákat.

Az egység parancsnoka, Olekszandr Provorov alezredes és a legénység tagjai az erőszakos szembenállás közben sérüléseket szenvedtek – írta Szeleznyov Facebook-oldalán. Azt nem fejtette ki, hányan és milyen súlyosan sérültek meg.

Közzétette ugyanakkor azt az értesülését is, hogy a jevpatorijai repülőgép-javító üzem leszállópályáján mintegy 200 orosz katona és öt páncélozott harcjármű tartózkodik.

„Nem tudni, mi az orosz katonák célja és feladata" – írta, hozzáfűzve, hogy az üzem közvetlen közelében állomásozik az ukrán fegyveres erők 55. légvédelmi rakétaezrede.

Közben az orosz parlament alsóházában benyújtottak egy törvénytervezet, amely szerint a Krímben és Szevasztopolban élők automatikusan orosz állampolgárokká válnának.

Azok, akik nem akarnak orosz állampolgárságot, egy hónapon belül kötelesek lesznek ezt hivatalosan jelezni.

Médiajelentések szerint a Krímben már elkezdték kiadni az orosz okmányokat. Az ukrán igazolványok és a hrivnya mint fizetőeszköz állítólag 2016 elejéig átmenetileg érvényes marad.