Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikertörténet húszlábas konténerbe zárva

Szöveg: Szűcs László |  2014. március 20. 6:49

Szlovák, lengyel és magyar biológus szakemberek tesztelik, mire képes az a telepíthető gyorsdiagnosztikai laboratórium, amit a közelmúltban adtak át, és amelynek segítségével – a visegrádi négyek (V4) speciális szakmai együttműködésének keretén belül – jelenleg a régió bármelyik országában bevethető laboratóriumi szakállomány kiképzése, illetve egységesített eljárások és módszerek kidolgozása zajlik.

Ha nem lenne rajta a hatalmas, sárga színű, a biológiai veszélyre figyelmeztető egyezményes jelzés, a külső szemlélő azt is hihetné, hogy a konténer csak egy „hagyományos", húszlábas fémdoboz, amilyenből napjában több tucatot is láthat a kamionokon vagy éppen a tehervonatokon. A messziről is felismerhető BIOHAZARD jelzés azonban óvatosságra inti a közeledőt, mintegy jelezve, hogy valami nem hétköznapi zajlik a zöldre festett fémfalak között…

1595968854
A nemzetközi BIOHAZARD jelzés figyelmeztet: valami nem hétköznapi zajlik a konténerben

A konténer a HM Ei Zrt. vezette konzorcium által kifejlesztett telepíthető gyorsdiagnosztikai laboratóriumot rejti, amely valójában nem más, mint egy szállítható, s ezáltal bárhol és rövid időn belül bevethető világszínvonalú, a biológiai kórokozók kimutatására alkalmas labor. Ami ráadásul egyedülálló a világon.

A konténert az MH Egészségügyi Központ (MH EK) Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézet Tünde utcai laktanyájában nézhettük meg közelebbről is – Balázs Péter őrnagy idegenvezetésével. A főtiszt a Magyar Honvédségben rendszerben álló – és az MH EK alárendeltségében működő – Mobil Biológiai Laboratórium Komplexum (MBLK) parancsnoka. A két laboratóriumot sokan összekeverik. Az MBLK összesen öt konténerből álló, 2006 óta működő laboratórium, amely kifejezetten honvédségi célokat szolgál, nagy létszámú katonai csapatok támogatására tervezték és építették meg.

1595968854
A laboratóriumban négy biológus – vagy szakasszisztens – dolgozhat egyszerre

A telepíthető gyorsdiagnosztikai laboratórium pedig – mondhatni – az MBLK kistestvére, összesen egy konténerből áll, és elsősorban polgári védelmi feladatokat lát(hat) el. Mégpedig azért, mert megépítését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél európai uniós projektként pályázták meg, így a civil követelményrendszernek felel meg.

„A konzorcium a laboratóriumot – tesztelés és referenciaszerzés céljából – felajánlotta használatra az MH Egészségügyi Központnak. Hiszen a központnál dolgoznak olyan szakemberek, akik rendelkeznek a használatához szükséges tudással" – mondta Balázs őrnagy, hozzátéve: az együttműködés mindkét fél számára hasznos. A HM Ei Zrt. vezette konzorciumnak azért, mert így referenciát kapnak a fejlesztésükről, az egészségügyi központ szakállománya pedig napjaink technikai színvonalának megfelelő technológiát használhat. A laboratóriumot ugyanis a legmodernebb eszközökkel szerelték fel.

1595968854
A laboratórium megfelel a legmagasabb, a BSL-4-es biztonsági szintnek

A telepíthető gyorsdiagnosztikai laboratórium legnagyobb előnye, hogy gyorsreagálású. Azaz 24 órán belül – vagyis egy esetleges járvány idején a legkritikusabb szakaszban – a laborban dolgozók képesek tájékoztatni a döntéshozókat arról, hogy milyen jellegű járványügyi helyzettel állnak szemben – mondta az őrnagy, akitől megtudtuk azt is, hogy a laboratórium eddigi tesztelése során egyértelműen bebizonyosodott, 80 százalékban a katonai követelményrendszereknek is megfelel.

A laboratóriumot úgy építették fel, hogy megfeleljen a legmagasabb, a BSL-4-es (Biological Safety Level) biztonsági szintnek, azaz a legveszélyesebb kórokozókkal kapcsolatos vizsgálatokat is el lehessen benne végezni. Jelenleg ez a világon az egyetlen, BSL-4-es biztonsági szintű, telepíthető laboratórium.

1595968854
A laboratórium előtere a technikusok birodalma

„Elméletileg a laboratórium bármilyen kórokozó kimutatására képes, de van egy vizsgálati skálánk, amelyen meghatároztuk, hogy melyik az az 50 vírus és baktérium, amit ezen az éghajlaton ki akarunk mutatni, így leginkább ezekre a vizsgálatokra készülünk" – mondta Balázs őrnagy, aki szerint nagy kihívás volt minden szükséges technikai eszközt beleépíteni egy húszlábas konténerbe. Ahogy mondani szokás, minden négyzetcentimétert hasznosan töltöttek ki, s így egyszerre négy biológus – vagy szakasszisztens – tud a külvilágtól hermetikusan elzárt és több biztonsági rendszerrel is ellátott laboratóriumban dolgozni, míg az előtérben két – informatikus végzettséggel is rendelkező – technikus segíti a munkájukat. Az egész tevékenységet pedig a laboratóriumvezető irányítja.

„A »nagy labor«, azaz a Mobil Biológiai Laboratórium Komplexum kifejlesztése mögött 11 éves kutatás-fejlesztés áll, a telepíthető laboratórium megépítése pedig az MBLK tapasztalatain alapul" – árulta el az őrnagy, aki szerint a mostani „tesztüzemben" a laboratóriumot működtető 14 alrendszert hangolják össze, ügyelve arra, hogy a legmagasabb biztonság mindvégig megmaradjon.

A tesztelést egyébként nemcsak magyar szakemberek végzik. A Visegrádi Együttműködés részeként döntöttek arról, hogy létrehoznak egy katonai képességmegosztási rendszert, vagyis a régión belül racionalizálják a katasztrófavédelmi képességeket, hogy a szomszédos országokban ne legyenek egymással párhuzamosan fölöslegesen futó fejlesztések, azaz így több területen képesek fejleszteni.

E képességmegosztási programon belül az elmúlt napokban lengyel, szlovák és magyar biológusok dolgoztak a telepíthető gyorsdiagnosztikai laboratóriumban.

1595968855
A laboratórium tesztelését – a Visegrádi Együttműködés részeként – végző nemzetközi csapat tagjai

„Az a célunk, hogy egy olyan többnemzeti, regionális – tehát ebben a régióban alkalmazható – laboratóriumi állományt hozzunk létre, ami akár egy NATO-készenlétben is felajánlható. Emellett pedig azért dolgoznak most a kollégák, hogy egységesítsük eljárásainkat és az alkalmazott módszereinket" – mondta Balázs Péter.

Az őrnagy úgy vélte, hogy a telepíthető laboratórium megépítése egyértelműen sikertörténet, hiszen több mint egy évtizedes fejlesztői munka eredménye, kialakításában magyar szakemberek vettek részt, és megépítésével rendelkezünk egy olyan képességgel, melyre méltán vagyunk büszkék, s amely vészhelyzet esetén azonnal bevethető.

1595968855
Kívülről csak ennyi látszik: egy húszlábas konténer

Fotó: a szerző felvételei