Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz rakéták mellett találtak mustárgázt Moszulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 29. 18:55

Mustárgázt találtak Moszulban egy olyan raktárban, ahol orosz gyártású rakétákat tároltak – közölte január 28-án, szombaton Haider Fadil, az iraki különleges erők dandártábornoka. Francia tisztviselők megvizsgálták a vegyszert, és megerősítették, hogy mustárgázról van szó – tette hozzá.

A mustárgázt egy tartályban tárolták, több mint egy tucat, orosz felirattal ellátott föld-föld rakéta mellett.

A dandártábornok közölte azt is: a rakéták típusa arra enged következtetni, hogy a Moszul nyugati felét még mindig ellenőrző Iszlám Állam vegyi fegyverek kifejlesztésén dolgozott.

Ennek veszélyére iraki és amerikai tisztviselők már többször is figyelmeztettek.

A 2014-ben az Iszlám Állam által lerohant Moszul egyetemét korábban térségbeli főhadiszállásaként használták a terroristák, az iraki kormányerők azt gyanítják, hogy a terroristák a létesítmény laboratóriumában vegyi fegyvereket állítottak elő.

Az utóbbi két évben több jelentés is napvilágot látott, amely szerint a dzsihadisták mustárgázt vetettek be Irakban, főként a kurdokkal vívott harcokban. Tavaly márciusban Taza városának körülbelül 200 lakója szorult orvosi kezelésre a támadás után, köztük 17-en további kórházi kezelésben részesültek égési sérülések, légzési nehézségek és bőrkiütések miatt.

A kén-mustár vegyületek hólyaghúzó hatásúak a csupasz bőrön, illetve a tüdőben, kis dózisban túlélhetők, nagyobb adagban viszont halálosak. A vegyi fegyverek, így a mustárgáz bevetését nemzetközi szerződés tiltja.