Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz tengeralattjáró az amerikai partoknál

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. november 8. 19:52

Egy magát megnevezni nem kívánó, az amerikai védelmi hivatalban dolgozó hírforrás elmondása szerint 2012 októberében egy orosz nukleáris meghajtású tengeralattjárót észleltek az Egyesült Államok keleti partvidékétől délre, mintegy 300 mérföld távolságban.

1595944252

Az orosz tengeralattjáró nem sértette meg az amerikai felségvizeket, nem követett amerikai hadihajókat, azonban felbukkanása egybeesett az Amerikai Haditengerészet csapásmérő csoportosulásának gyakorlatával, Florida partjainál.

Oroszország ezzel a lépéssel is demonstrálta, hogy képes kiterjeszteni víz alatti őrjáratozási területét. Egyes feltételezések szerint az orosz tengeralattjáró amerikai felségvizeken tartózkodott a gyakorlat ideje alatt, majd elhagyta azt az Atlanti-óceán európai szektora irányában.

A CNN információ szerint az amerikai partok közelében felderített orosz tengeralattjáró a Projekt 945A – Kondor (NATO: SIERRA II) osztályhoz tartozott, amely az Orosz Haditengerészet Északi Flottájának állományába tartozik. Az osztály tengeralattjáróinak elsődleges feladata az ellenség stratégiai tengeralattjáróinak és csapásmérő tengeri csoportosulásainak követése, valamint azok megsemmisítése.

A jelenlegi esemény volt az első, amikor ennek az osztálynak egy képviselőjét derítették fel az amerikai partok közelében. Augusztusban, az amerikai sajtóban napvilágot látott egy olyan információ, miszerint az Orosz Haditengerészet egy Projekt 971, Akula osztályú tengeralattjárója több hetet ‑ 2012 június-júliusában a tengeralattjáró a Mexikói-öbölben tartózkodott ‑ töltött el az amerikai partok közelében anélkül, hogy észlelték volna. A Pentagon hivatalosan nem erősítette meg az információt.