Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások a Közép-afrikai Köztársaságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 16. 8:26

Összecsapások voltak a hét végén a Közép-afrikai Köztársaságban az újonnan hatalomra került volt lázadószervezet egyes tagjai és a civilek között, amelyekben a fővárosi közkórházból származó információk szerint mintegy húszan haltak meg.

Michel Djotodia új államfő azzal vádolta meg az elűzött elnök, Francois Bozizé híveit, hogy polgárháborút akarnak kirobbantani az országban.

Az áldozatok számáról a bangui kórház halottasházának neve elhallgatását kérő tisztségviselője tájékoztatta az AFP-t. Egy rendőrségi forrás pedig azt mondta, hogy több tucatnyi a sebesültek száma, s az adatok nem véglegesek.

Az összecsapások két helyszínen történtek, kiváltó okuk az volt, hogy a volt lázadók szövetsége, a Séléka vissza akarta szerezni fegyvereit a lakosságtól – közölte egy másik rendőrségi forrás.

A Séléka lázadói, élükön Djotodiával, március 24-én foglalták el a fővárost. Bozizé Kamerunba menekült, Djotodia pedig kikiáltotta magát államfőnek, feloszlatta a parlamentet és a kormányt, hatályon kívül helyezte az alkotmányt. Nicolas Tiangaye miniszterelnök a posztján maradhatott. Tiangaye március 31-én megalakította az új nemzeti egységkormányt, amelyben az elűzött Bozizénak már csak egy szövetségese vesz részt.

A kormányba a Séléka, az ellenzék és a civil társadalom is delegál képviselőket.

Djotodia – amellett, hogy államfő – védelmi miniszter. Ő a régi kormányban a legutóbbi időkig szintén védelmi miniszter volt, valamint miniszterelnök-helyettes. Szombaton az Átmeneti Nemzeti Tanács nevű ideiglenes vezető testület megválasztotta őt elnöknek.

Djotodia a hét végi erőszakos cselekményekkel kapcsolatban kijelentette: Bozizé hívei tüzelték fel a bangui lakosokat a Séléka emberei ellen, mert polgárháborút akarnak kirobbantani.

A Séléka a hatalomátvétel óta nem tudta helyreállítani a rendet a fővárosban.

A feszült helyzetet kihasználva a szervezet egyes tagjai, valamint közönséges bűnözők rendszeresen fosztogatnak, a lakosság pedig fél. A helyi vöröskereszt adatai szerint a hatalomátvétel előtti és azzal összefüggő erőszakos cselekményeknek – a mostaniakat nem számolva – 119 halálos áldozatuk volt.