Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Kongóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 31. 19:11

Összecsapások voltak december 30-án, hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában és második legnagyobb városában egy helyi „próféta” hívei és a hadsereg között, s mintegy negyvenen életüket vesztették, mielőtt helyreállt a rend.

A beszámolók szerint gyengén felfegyverzett és szervezett fiatalok egy-egy kisebb csoportja megtámadta a fővárosban az állami televízió központját, a főváros, Kinshasa nemzetközi repülőterét és a hadsereg vezérkarának a főhadiszállását. A televízió adása megszakadt, de előtte még leadtak egy üzenetet arról, hogy „Gedeon Mukungubila eljött, hogy felszabadítson benneteket a ruandaiak rabszolgaságából".

Mukungubila egy evangélikus prédikátor, aki sok hívet toborzott magának a kelet-kongói Lubumbashiban, Katanga tartomány fővárosában, és magát „az örökkévalóság prófétájának" nevezi. A jelenlegi államfő, Joseph Kabila ellenfele volt a 2006-os elnökválasztáson, de veszített, és azóta is bírálja a kormány politikáját. Kabilát sokan „ruandainak" csúfolják, mert az ország keleti részéből származik.

A kongói kormány szóvivője szerint a hadsereg gyorsan visszaverte a támadókat, és 40-70 főt embert megölt az összecsapásokban. „Teljes ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet" – mondta. Az elnök egyik tanácsadója szerint az egész „egy kilátástalan kaland volt, senki sem remélheti, hogy elfoglalja Kinshasát azzal amit itt láttunk". A fiataloknál kések és néhány régi lőfegyver volt csak.

Röviddel a kinshasai események után tűzharc tört ki katonák és Mukungubila hívei között Lubumbashiban is, ahol szemtanúk szerint a hadsereg megtámadta a prédikátor templomát. A rend hamar helyreállt ott is, de azt még nem tudni, hogy mi lett a lelkész sorsa.