Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt robbantások Bagdadban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 5. 8:41

Legalább 33 ember életét vesztette és több tucat megsebesült Bagdadban szeptember 3-án, kedden este, amikor hét autóba rejtett pokolgép robbant fel néhány perccel egymás után az iraki főváros többségében síiták lakta negyedeiben egy összehangolt terrorakció során.

A pokolgépes merényletek közül a legsúlyosabb egy forgalmas, éttermekkel teli utcán történt a kelet-bagdadi Talibíja városrészben. Autóba rejtett pokolgépek robbantak a város nyugati részében egy rendőrőrs mellett, Karada üzleti negyedének egy központi terén, valamint három további városrészben is.

A hét merényletből öt, többségében síiták lakta kerületben történt, egy pedig egy vallásilag vegyes területen. A robbantásokat helyi idő szerint 18 órakor követték el, amikor esti csúcsforgalom van Bagdad utcáin és éttermeiben.

Irakban kedden több további terrorakció történt, ezekben további 14 ember vesztette életét. Bagdadban kivégzésszerűen meggyilkolták egy, az al-Kaidával szembenálló, korábban az amerikai csapatokat segítő szunnita milícia vezetőjét és családját, két további merényletben hat embert lőttek le.

A keddi támadásokat egyelőre senki sem vállalta magára, de azok az al-Kaida iraki szárnyának módszereit idézték.

Irakban az ENSZ adatai szerint előző hónapban 804-en, az idei év során pedig több mint négyezren vesztették életüket terrorcselekményekben. Hasonló mértékű erőszakra hat éve nem volt példa, amikor az ország a vallási ellentétek miatt a polgárháború szélén táncolt.

Megfigyelők szerint az elharapódzó terrorizmus azt jelzi, hogy a belpolitikai bénultság és a szomszédos Szíriában folyó polgárháború miatt ismét tetőfokára hágtak a vallási ellentétek a kisebbségben lévő szunniták és a többségben lévő síiták között.

A kormány közlése szerint a biztonsági erők a közelmúltban legalább 800 feltételezett terroristát fogtak el és további több tucatot megöltek, és a fegyveresek számos kiképzőtáborát és pokolgép-készítő laboratóriumát felszámolták.

Sokan ugyanakkor úgy vélik, hogy a kormány nem lép fel kellő eréllyel az erőszak ellen, és nem fordít elég figyelmet a szunniták haragjának megfékezésére, akik a 2003-as amerikai katonai beavatkozást követő politikai átalakítás óta marginalizálva érzik magukat a közel-keleti országban.