Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összeül az ENSZ BT Jemen miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 22. 10:31

Rendkívüli ülést tart vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa a jemeni helyzet miatt – jelentették be a világszervezet székhelyén, New Yorkban helyi idő szerint szombaton. Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök előzőleg „sürgős beavatkozásra” kérte a tanácsot.

Jemenben síita húszi fegyveresek tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, és a múlt hónapban lemondásra kényszerítették az államfőt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik. Hádi február 21-én Ádenbe menekült, ahol visszavonta korábbi lemondását, és a Perzsa-(Arab-)öböl menti országok támogatásával új hatalmi bázist alakított ki.

Szombati tévébeszédében az elnök a fővárosból való kivonulásra és az alkotmányos rend helyreállítására szólította fel a húszikat. A lázadók viszont fegyverbe szólították a lakosságot az elnökhöz hű erők elleni fellépésre.

Az utóbbi napokban súlyosbodott a fegyveres konfliktus is. Ádenben Hádi ideiglenes elnöki palotáját azonosítatlan harci gépek támadták pénteken. Szanaában síita mecsetek ellen elkövetett merényletekben 140 ember vesztette életét. Szada városában is megtámadtak egy mecsetet és egy kormányzati épületet, ott 33 ember esett áldozatul.

Az instabil helyzet miatt az Egyesült Államok elkezdte kivonni az országból különleges erőinek hátramaradt 100 tagját, akik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ottani sejtje ellen folytattak hadműveleteket.

Hádi levélben kérte a Biztonsági Tanácsot a mielőbbi beavatkozásra, azon belül arra, hogy állítsák meg a húszik „agresszióját", és „támogassák a legitim hatóságokat".

A rendkívüli ülésen Dzsamál Benomar jemeni ENSZ-megbízott tájékoztatja a BT tagjait a helyzetről, és meghallgatják a térség egyes országainak képviselőit is.

A Biztonsági Tanács már dolgozik egy nyilatkozaton Jemenről, elképzelhető, hogy ezt a rendkívüli ülésen véglegesítik is – jelentették a hírügynökségek diplomaták közlései alapján.