Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pattanásig feszült helyzet Észak-Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. október 16. 7:55

Az iraki kormányerők megkezdték hadműveleteiket a kurdok ellen Kirkuk tartományban. A hírt a hadsereg egyik tábornoka jelentette be – más hírforrások ezt egyelőre nem erősítették meg.

A kurdok közben azt hangoztatják, hogy készek megvédeni magukat: ezt alátámasztandó több ezer kurd fegyverest mozgósítottak az olajban gazdag Kirkuk tartományban, tartva a kormányerők támadásától – közölte Maszúd Barzáni kurd elnök egyik tanácsadója.
Hemin Havrami a Twitter közösségi oldalon azt írta, a kurd fegyveres erők teljesen készen állnak arra, hogy választ adjanak a többségében síita milíciákat tömörítő Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) támadására. Ezt a haderőt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra hozták létre 2014-ben. Havrami hozzátette, a konfliktust nem a kurdok élezik ki, ők csupán védekeznek, visszaszorítják a kormányerőket, ha támadnak.
Az iraki tábornok kijelentette, a hadsereg erői visszafoglalják azon állásaikat, amelyeket a kurd fegyveres erők foglaltak el 2014 júniusában, kihasználva az Iszlám Állam dzsihadista szervezet akkori támadása okozta káoszt.

Az iraki kurdisztáni régió vezetése ezzel egy időben jelentette be, hogy mintegy hatezer fegyveresét dobta át Kirkukba az iraki kormányerők várható támadására készülve. Az erbíli székhelyű Rudau televíziónak nyilatkozva Koszrat Raszul kurd alelnök azt mondta, hogy csütörtök késő este küldtek erősítést Kirkukba, attól tartva, hogy a hadsereg elfoglalja kurd erők által ellenőrzött olajban gazdag tartományt.
Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de ott is megtartották szeptember 25-ki kurd függetlenségi népszavazást. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket. A kurd regionális kormány csütörtök este közölte, hogy az iraki hadsereg Kirkuktól délre jelentős erőket vont össze, harckocsikat, terepjárókat vezényelt a térségbe, és támadásra készül Kirkuk ellen. Az iraki kormány később visszautasította a kurd biztonsági tanács állítását. „Nem tervezzük, sőt, eszünk ágában sincs megtámadni iraki Kurdisztánt" – mondta a kormány szóvivője.

A hadsereg közös hadműveleti parancsnoksága arról tájékoztatott szűkszavú közleményében, hogy az iraki erők csupán kereső és tisztogató műveleteket hajtanak végre az Iszlám Állam dzsihadistáitól visszafoglalt területeken. Néhány órával korábban az AFP közölte a hadsereg egyik névtelenül nyilatkozó tábornokára, hogy az iraki kormányerők pénteken megkezdték hadműveleteiket a kurdok ellen Kirkuk tartományban. Más hírforrások ezt nem erősítették meg, az AP és a dpa hírügynökség katonai forrásokra hivatkozó jelentéseiből pedig kiderül, csupán az történt, hogy a hadsereg katonái olyan állásokat foglaltak el Kirkuk várósától délkeletre, ahonnan előző éjszaka kivonultak az iraki kurd fegyveresek, a pesmergák.