Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peking cáfolja Washington „lézersugaras” vádjait

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. május 5. 20:24

Kína visszautasította május 4-én azokat az amerikai vádakat, hogy Dzsibutiban kínai állampolgárok lézerrel zavartak meg amerikai vadászgépeket az elmúlt hetekben. A Pentagon szerint egyértelmű, hogy a lézereket kínai állampolgárok irányították vadászgépeikre.

Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken elmondta: tájékoztatták az Egyesült Államokat arról, hogy tüzetes vizsgálatot folytattak le, mely igazolta, Kínának semmi köze nincs az incidensekhez. „Visszautasítottuk a hamis vádakat a hivatalos csatornákon keresztül" – jelentette ki a szóvivő. Leszögezte, hogy Kína következetesen és szigorúan tartja magát mind a nemzetközi joghoz, mind pedig az érintett ország helyi jogszabályaihoz, és elkötelezett a térség biztonságának és stabilitásának megóvásában. A kínai védelmi minisztérium szintén cáfolatot adott ki.

Kína tavaly nyitotta meg katonai bázisát a kelet-afrikai országban, mindössze néhány kilométerre az amerikai támaszponttól. Ez az egyetlen külföldön állomásozó kínai katonai egység.

Dana White, a Pentagon amerikai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy az elmúlt néhány hétben néhány – tíznél kevesebb – ilyen incidens történt, és bár az indítékuk tisztázatlan, a Pentagon szerint egyértelmű, hogy a lézereket kínai állampolgárok irányították az amerikai vadászgépekre.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes azt mondta, hogy a múlt hónapban egy C-130-as katonai teherszállító repülőgép két pilótája szenvedett könnyebb szemsérülést. A tisztségviselő szerint előfordult, hogy a katonai felszerelésekben használt lézert irányítottak a kínai bázisról amerikai gépekre.

Az amerikai hadsereg évtizedek óta küzd azzal a problémával, hogy katonai repülőgépeit lézersugárral zavarják meg. Hírügynökségek szerint az, hogy a Dzsibutiban történt incidenseket ilyen súlyosnak tartják, arról tanúskodik, hogy az amerikaiak nem nézik jó szemmel a kínai katonai jelenlétet a kulcsjelentőségű afrikai támaszpontjuk közvetlen közelében.