Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peking és Szöul együttműködik Korea atommentesítése érdekében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 28. 11:09

Kína és Dél-Korea elnöke megállapodott, hogy szorosan együttműködik a Koreai-félsziget atommentessé tételében – hangsúlyozta a két ország államfőjének június 27-i, csütörtöki pekingi tárgyalásait követően kiadott közös közlemény.

A csúcstalálkozón Hszi Csin-ping és Pak Gun Hje egyetértett abban, hogy az észak-koreai nukleáris program súlyos veszélyt jelent a térség, illetve a világ békéjére, s a felek megállapodtak, hogy a jövőben biztonsági kérdésekben magas szinten állandó egyeztetést folytatnak, s ennek érdekében a két ország külügyminisztériuma között úgynevezett forródrótot hoznak létre.

Peking és Szöul fontosnak tartja a jövőben a kommunikáció minden formájának sűrűbbé tételét, a személyes találkozókat, a telefonos kapcsolattartást és a levélváltásokat.

A két fél arra sürgette Észak-Koreát, hogy tegyen eleget minden, az atommentesítésre irányuló kötelezettségének és egyetértettek abban, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a hatoldalú tárgyalásokat is magába foglaló párbeszéd visszaállítására.

A két politikus találkozóján Hszi Csin-ping üdvözölte a dél-koreai államfőnek a Koreai-félszigetet érintő, a feszültség csökkentését célzó „bizalomépítő" politikáját.

Peking és Szöul politikai, biztonsági kapcsolatai ugyanakkor éppen Észak-Korea „kezelése" miatt nem volt felhőtlen. Kína évtizedeken át gazdasági segélyeivel életben tartotta a phenjani rendszert, a diplomáciában pedig szomszédja védelmezőjeként tűnt fel.

A kínai-észak-koreai hagyományos barátságra az elmúlt hónapok eseményei azonban árnyékot vetettek, amikor Peking ellenzése ellenére Phenjan kísérleti atomrobbantást hajtott végre és háborús retorikájával, provokációival veszélybe sodorta a régiót.

Kína az Észak-Korea elleni szankciók mellett szavazott az ENSZ Biztonsági Tanácsában és egyre nyíltabban foglalt állást a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett, mi több pénzügyi korlátozásokat is érvényesített.

Peking állítólag azért sem nézte jó szemmel Phenjan nukleáris ambícióit, mert ez indokot szolgáltathat Japán védelmi erőfeszítései fokozására.

A dél-koreai elnök elindulása előtt azt nyilatkozta a China Daily című angol nyelvű napilapnak, hogy célja a dél-koreai-kínai stratégiai együttműködés tartalommal való megtöltése.

A mostani út Pak februári hivatalba lépése óta a második külföldi látogatása, miután a múlt hónapban Washingtonban járt.

A kínai média nagy terjedelemben foglalkozik a látogatással, s kiemelik, hogy Pak beszél kínaiul, a kínai kultúrát is jól ismeri, és az országban többször megfordult. A dél-koreai vendég és kísérte négynapos programja során Hsziant, a történelmi császárvárost, ipari központot is felkeresi.