Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peking provokációval vádolja Washingtont

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 26. 21:32

Peking provokációval vádolta meg Washingtont és hivatalosan is tiltakozott az Egyesült Államoknál amiatt, hogy kémrepülőgépével a múlt héten átrepült a Dél-Kínai-tenger azon vitatott területeinek egy része felett, amelyek Kína ellenőrzése alatt állnak, és amelyeken mesterséges szigetfeltöltést végeznek.

A Global Times című lap szerint könnyen katonai konfrontációhoz vezethet a helyzet kiéleződése.
A külügyminisztérium a múlt héten „határozott elégedetlenségének" adott hangot a történtek miatt, de Hua Csun-jing szóvivő hétfőn azt közölte, hogy Washingtonnál formálisan is panaszt tettek és tiltakoztak azt Egyesült Államok „provokatív viselkedése" miatt.
Arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy fejezze be „felelőtlen cselekedeteit", s egyúttal kijelentette: „a szabad hajózás és repülés semmilyen értelemben nem jelentheti azt, hogy külföldi államok hadihajói, vagy katonai repülőgépe figyelmen kívül hagyhatják más országok törvényes jogait, a repülés és a hajózás biztonságát".
Az amerikai légierő Poseidon P8-A típusú repülőgépén a CNN amerikai hírtelevízió forgatócsoportja is helyet kapott, s a csatorna helyszíni tudósításában is igazolta, hogy a vitatott hovatartozású Spratly-szigetek néhány zátonyát kiterjedt munkálatok során mesterséges szigetekké növelték, illetve növelik. Washingtonban közölték, e területeket nem hajlandók a természetes szigetekkel egyenjogúként elfogadni, a körülöttük lévő vizeket és a légteret jogilag nemzetközinek tekintik.

Kínai részről nyolc alkalommal szólították fel a repülőgépet a távozásra, ami egyértelművé tette, hogy Peking álláspontja szerint viszont szuverenitást gyakorol e szigetek és környező vizeik felett.
„Az Egyesült Államok az utóbbi időben növeli egy fizikai konfrontáció veszélyét Kínával" – állapította meg hétfői szerkesztőségi cikkében az angol nyelvű Global Times című napilap. Szerinte stratégiai okokból egyik fél sem hajlandó a kompromisszumra, de Washington igyekszik kenyértörésre vinni a dolgot. “Amennyiben Kína nem tesz jelentős engedményeket, a helyzetnek veszélyes kimenetele lehet" – fűzte hozzá a cikkíró.

A Global Times szerint Kína nem engedhet, a szigetépítéseket be kell fejeznie. Ha viszont az Egyesült Államok „köti az ebet a karóhoz" és Kínával le akarná állíttatni a munkálatokat, akkor ez – előbb, vagy utóbb – katonai konfrontációhoz vezet – fogalmazott a lap. A cikkíró úgy vélte, amennyiben Washington akciói kimerülnek egyfajta „kardcsörtetésben", Peking önmérsékletet fog tanúsítani, de ha az Egyesült Államok meg akarja leckéztetni Kínát azzal, hogy provokálja és megalázza, Kínának nem lesz más választása, mint „felvenni a kesztyűt".

John Kerry amerikai külügyminiszter május közepén tett kétnapos látogatása alkalmával szóba hozta a dél-kínai-tengeri zátonyok szigetté építésének kérdését és Washingtoni közlés szerint tiltakozott ezek miatt. Pekingi jelentések ugyanakkor arról számoltak be, hogy a Központi Katonai Bizottság alelnöke, Fan Csang-lung Kerrynek egyértelműen kifejezte Kína „megingathatatlan eltökéltségét" arra, hogy megvédje szuverenitását és területi egységét, s arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy tartsa magát ígéreteihez, ne álljon senki pártjára a dél-kínai-tengeri vitás területi kérdésekben.

A szóban forgó Nansa/Spratly-szigeteket a Kínai Népköztársaság, illetve Tajvan mellett Vietnam is teljes egészében magáénak követeli, míg a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei egyes részeit tartja területéhez tartozónak. A szigetek, zátonyok, homokpadok közül a legtöbbet Vietnam felügyeli, amelyet számban a Fülöp-szigetek, Kína és Malajzia követ. Valamennyi ország állomásoztat katonákat az általa elfoglalt területen, továbbá műholdas felvételek tanúsága szerint Vietnam ugyancsak végzett mesterséges szigetfeltöltéseket az elmúlt években.