Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Phenjan lépését elítéli Moszkva, Washington és Ban Ki Mun is

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 12. 19:19

Mély sajnálatának adott hangot az észak-koreai rakétafellövés miatt december 12-én, szerda reggeli közleményében az orosz külügyminisztérium. Elítélte Phenjan lépését az ENSZ-főtitkár és Washington is.

Dacolva a nemzetközi figyelmeztetésekkel Észak-Korea szerdán felbocsátotta műholdat szállító háromfokozatú rakétáját, és az akció – a kudarccal végződött áprilisi műhold-felbocsátási kísérlettel szemben – ezúttal feltehetően sikeres volt. Mintegy másfél órával a felbocsátás után Phenjan közölte, hogy Föld körüli pályára állította első műholdját.

A moszkvai közlemény szerint ez a cselekedet az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1874. számú határozatának megsértését jelenti, és növelte a feszültséget a térségben. Az orosz kormány felszólítja Phenjant, ne tegyen több olyan lépést, amely ellentétes az ENSZ BT határozataival. Ugyanakkor arra inti az érintett országokat is, hogy tartózkodjanak olyan akcióktól, amelyek tovább növelnék a feszültséget a térségben.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az említett BT-határozat egyértelműen megtiltja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak a ballisztikus technológiával végrehajtott rakétakilövéseket. Oroszország megengedhetetlennek tartja, hogy az ENSZ tagországai figyelmen kívül hagyják a világszervezet nemzetközi békéért és biztonságért felelős legfőbb testületének határozatait – szögezi le a közlemény.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szintén sajnálatosnak nevezte az észak-koreai rakétafelbocsátást, és rámutatott, hogy ez a cselekedet ellentétes a nemzetközi közösség egyértelmű és erős felhívásával. A szóvivője által ismertetett nyilatkozatban Ban Ki Mun is rámutatott, hogy a lépés az 1874. számú ENSZ-határozat nyílt megsértését jelenti, egyúttal aggodalmát fejezte ki a térség biztonságára gyakorolt lehetséges következmények miatt.

Tommy Vietor, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közleményében „rendkívül provokatív cselekedetnek" minősítette a rakétaindítást, amely – mint mondta – „közvetlenül megsérti az ENSZ BT 1718-as és 1874-es határozatait, és aláaknázza az atomsorompó-szerződést".