Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Phenjan újabb akciókat helyez kilátásba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 13. 8:36

Phenjan újabb, az atomrobbantásnál is „erősebb” lépéseket helyezett kilátásba február 12-én, kedden arra az esetre, ha szankciókat hoznak vele szemben – derült ki az észak-koreai védelmi minisztérium közleményéből, amelyet a KCNA hivatalos hírügynökség tett közzé.

„A legutóbbi kísérlet csak az első lépés volt, amelyet a lehető legnagyobb visszafogottsággal hajtottunk végre" – olvasható a dokumentumban. „Ha az Egyesült Államok a folyamatos ellenséges magatartásával bonyolítja a helyzetet, nem lesz más választásunk, mint hogy egy második, sőt, egy harmadik akcióba kezdjünk" – szögezte le a szaktárca anélkül, hogy meghatározta volna a kilátásba helyezett intézkedések jellegét.

Észak-Korea a nemzetközi figyelmeztetések ellenére kedden végrehajtotta újabb, harmadik kísérleti atomrobbantását. A KCNA phenjani állami hírügynökség közleményében azt írta: sikeresen és tökéletesen hajtották végre a föld alatti nukleáris robbantást, amelynek célja az ország védelmének és szuverenitásának erősítése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenséges magatartásával szemben.

Barack Obama amerikai elnök határozottan elítélte, és provokációnak nevezte a robbantást, és gyors, hiteles fellépést sürgetett a nemzetközi közösség részéről.

Észak-Korea képviselője az ENSZ leszereléssel foglalkozó fóruma előtt kedden Genfben kijelentette: „az Egyesült Államok és követői nagyon tévednek, ha azzal számolnak, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság tiszteletben fogja tartani az ellene bevezetett teljesen ésszerűtlen határozatokat".