Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pipacsrengeteggel emlékeznek az elesettekre Londonban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 7. 8:29

A londoni Tower körüli pipacsrengeteggel emlékeznek Angliában az első világháborúban elesett katonákra.

A vár körüli rétet – az egykori várárok területét – pálcára tűzött kerámiapipacsok valóságos tengere borítja. A virágok, Paul Cummins brit művész alkotásai a száz éve kitört első világháborúban elesett brit és brit nemzetközösségbeli katonáknak állítanak emléket. Minden elesett katonát egy pipacs jelképez – összesen 888 ezer 246 virág vöröslik majd a Tower körül, érzékeltetve a háború felfoghatatlan pusztítását.

A bíborszőnyeg, amely a Tower egyik ablakából „ömlik ki" a rétre, egyelőre 120 ezer virágot számlál, a további pipacsokat több ezer önkéntes szurkálja le a következő hónapokban. Augusztus 5-én kedden, az „emlékmű" formális felavatásának napján Vilmos herceg, Katalin hercegné és Harry herceg is elhelyezett néhány virágot a réten.

Nagy-Britanniában a pipacs az első világháború óta szolgál az elesett katonákra való emlékezés jelképéül, miután egy korabeli vers szerint a virág „összefonódott" a halottakkal Flandriában. Azóta az első világháború fegyverszünetének évfordulóján a hadirokkantak segélyezésére árusított műpipacsot flanders poppy-nak (flandriai pipacsnak) hívják Angliában.

A Tower körüli pipacsok – amelyek elkészítése egyenként 3 napot vett igénybe – 25 fontért meg is vásárolhatók, a bevételt veteránokat támogató brit jótékonysági szervezetek kapják. A kerámiavirágokat az első világháborút befejező 1918-as fegyverszünet ünnepe, a november 11-i Armistice Day után kapják meg tulajdonosaik.

Szintén az első világháború centenáriuma előtt tiszteleg Michael Bates konzervatív párti angol politikus, aki kedden indult útnak Londonból, hogy 1000 mérföldet megtéve Berlinbe gyalogoljon. A Lordok Házában szolgáló 53 éves politikus útjával a jelenkori háborúk gyermekáldozatai javára is gyűjt.