Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgépes merénylet a hadsereg főparancsnokának hivatala közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 3. 13:33

Pokolgépek robbantak szeptember 2-án, vasárnap Damaszkusz központjában a szíriai hadsereg főparancsnokának hivatala közelében, négy embert sebesült meg – jelentette az állami televízió. Egy szombat esti pokolgépes merényletben pedig meghalt 15 civil a főváros egyik peremkerületében.

A vasárnapi támadással feltehetőleg egy olyan épülőfélben lévő épületet vettek célba, amely a hadsereg vezérkari főnökei egyesített bizottsága elnökének hivatalától 200 méterre van – közölték nevük elhallgatását kérő kormánytisztviselők. Az épület a hivatal őralakulata tisztjeinek laktanyája, de mivel átépítés alatt áll, üres volt a két robbanás pillanatában.  A sebesültek a hadsereg tisztjei – tették hozzá.

A tévé tudósítója azt mondta: „A sebesültek könnyebb sérüléseket szenvedtek, és anyagi kár is keletkezett".

A szóban forgó központi negyed előkelő lakónegyed, és ebben található számos nagykövetség is.

A pokolgépes támadás tényét megerősítette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SORH) jogvédő szervezet.

Egy kis iszlamista lázadószervezet, a Szíriai Szabad Hadsereghez tartozó „A próféta unokáinak brigádja" azt írta Facebook-profilján, hogy támadást hajtottak végre „a vezérkari főnök épülete ellen Damaszkusz központjában", és ezt „a derajai mészárlások megtorlásául tették".

Az AFP szerint egyelőre nem lehetett ellenőrizni az üzenet hitelességét. A SORH szerint augusztus 25-én – a hadsereg több napi offenzívája után – több mint 300 holttestet találtak a Damaszkuszhoz közeli Derajában.

Pokolgépes merényletben meghalt 15 civil szombat este a főváros egyik déli peremkerületében – jelentette a hivatalos szíriai média, amely „egy fegyveres terrorista csoportnak" tulajdonította a támadást. A pokolgépet egy Suzuki típusú gépkocsiba rejtették el, és az autót asz-Szbeina kerület egyik mecsete közelében állították le, de nem messze egy palesztin menekülttábor is van – közölték a médiumok.

Asz-Szbeina kerület közismerten a felkelők mellett áll.