Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Borogyinóban újra megvívták a napóleoni seregek elleni döntő ütközetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 3. 12:19

Tizenegy ország katonai hagyományőrzői szeptember 2-án, vasárnap újra megvívták az oroszországi Borogyino falunál a Napóleon elleni orosz honvédő háború legfontosabb ütközetét.

Mihail Kutuzov orosz tábornok seregei 1812. szeptember 7-én csaptak össze Bonaparte Napóleon francia-olasz-német-lengyel egységekből álló hadseregével. A mindkét oldalon nagy veszteségekkel járó csatában az orosz csapatok ugyan nem arattak győzelmet és Moszkva elfoglalása előtt is megnyílt az út Napóleon számára, de történészek szerint a borogyinói ütközet vezetett a francia császár oroszországi hadjáratának fiaskójához.

Az orosz hadvezér serege ugyanis talpon maradt, I. Sándor cár nem kötött békét, s Moszkvát felégették Napóleon csapatai előtt, amelyek ezért a tél beálltával menekülni kényszerültek Oroszországból.

A Moszkvától 125 kilométerre nyugatra lévő Borogyinónál megrendezett történelmi harci játékban a 200 évvel ezelőtt egymással szembenálló seregek katonáinak mundérját elsősorban oroszok és franciák, valamint további 11 ország hadtörténeti klubokba tömörült hagyományőrzői öltötték fel. Napóleont egy amerikai színész alakította, aki öt évvel ezelőtt is vállalta a szerepet ugyancsak Borogyinóban.

Több mint háromezren vettek részt a rekonstruált csatában, köztük 2000 gyalogos, 300 lovas, 400 tüzér. 1812-ben több mint 250 ezer katona küzdött egymással, s mindkét oldalon, az orosz és a napóleoni seregben is több tízezres volt a veszteség.

A valósághűen megismételt ütközet résztvevői nagyon komolyan vették feladatukat. Többször elpróbálták a csatajelenteket. Az eredetileg 12 órás küzdelem legfontosabb momentumait két órába sűrítették.

A szereplők öltözéke és fegyverzete hű mása volt a 200 évvel ezelőttinek, a jelenetek ugyancsak a valóságnak megfelelően visszaidézték a történelmi eseményeket. Az akkor használatos ágyúk és puskák valóban eldördültek, a gyalogos és lovas egységek összecsaptak. A nézőközönség üdvrivalgása közepette az orosz hadtesteket alakító hagyományőrzők időről-időre sikerrel szorították vissza a franciák támadását a látványosan megkomponált csatajelenetekben.

A csata ezúttal – némi történelmi túlzással – Kutuzov seregének győzelmével ért véget.

A borogyinói ütközet rekonstrukcióját élőben közvetítette a Rosszija 24 állami hírtelevízió, honlapján pedig a Pervij Kanal tévé. A díszvendégek között Vlagyimir Putyin orosz államfő mellett Valéry Giscard d’Estaing, a ma 86 éves volt francia államfő is helyet foglalt.

A hazafias küzdelemnek, a hon védelmének példát állító borogyinói csata 200. évfordulója okán 2012 az Orosz történelem éve Oroszországban. A jubileumnak szentelik Moszkvában a Szpasszkij torony elnevezésű nemzetközi katonazenekari fesztivált. Különleges kiállításokkal, irodalmi, művészeti rendezvényekkel emlékeznek a neves ütközetre. Erre az alkalomra felújították a moszkvai Kutuzov sugárúton a Napóleon elleni győztes háború emlékére 1834-ben felállított Diadalívet is.