Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Most jó katonának lenni, most jó fesztiválra menni!

Szöveg: MTI, Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. augusztus 23. 7:55

Most jó katonának lenni – jelentette ki dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Zamárdiban, a Strand Fesztivál sajtóbejárásán. A Magyar Honvédség nagy erőkkel vonul fel az augusztus 22-től 24-ig tartó rendezvényen, melynek egyik fő attrakciója a Honvédelmi Minisztérium által támogatott, a Balaton vizében landoló drótpálya-csúszda.

„Folyamatban van a Magyar Honvédség átalakítása. Célunk, hogy létrehozzunk egy ütőképes, modern haderőt. Ennek fontos eleme a területvédelmi erők fejlesztése. Ezért elkezdődött az új területvédelmi rendszer és a tartalékos rendszer átalakítása. Elindítottunk egy országos toborzó kampányt, »Szeretem, megvédem!« mottóval. Célunk, hogy minél több fiatal vállalja a tartalékos szolgálatot, és része legyen egy olyan összetartó közösségnek, amilyet csak a hadsereg tud kínálni” – nyilatkozta dr. Kutnyánszky Zsolt a Balaton partján.

Az államtitkár hangsúlyozta: motivációs rendszert is kidolgoztak a tartalékos állomány bővítéséhez, amelynek célcsoportjai az egyetemista és főiskolás fiatalok. Ennek részeként a tartalékosnak jelentkezők bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési díjat kapnak, rendelkezésre állási díjuk éves szinten bruttó 600 ezer forint, és minden tartalékos egy évben három, a honvédséghez általa csatlakozó személy után fejenként 500 ezer ajánlási bónuszt kaphat, ha teljesülnek a szükséges feltételek.

20240822_STRAND_Fesztival_SG_014

A sajtóbejáráson az MH Sportszázad katonasportolói közül részt vett Pupp Noémi szakaszvezető és Fojt Sára tizedes olimpiai bronzérmes kajakozó. Rajtuk kívül a Magyar Honvédség kötelékébe tartozik Varga Ádám tizedes ezüstérmes kajakozó, illetve az aranyérmes férfi párbajtőr csapat tagja volt Siklósi Gergely őrmester – jelezte a honvédelmi tárca államtitkára.

Kutnyánszky Zsolt elmondta: a fesztivál középpontjában alakítottak ki egy lecsúszó pályát a tartalékos kampány  „Szeretem, megvédem!” szlogenjével. Erről egyik oldalra a fesztivál területe felett csúszhatnak át az érdeklődők, a másik oldalra lecsúszva pedig a Balatonban landolhatnak. Hozzátette: az ezredik csúszót egy élménylappal várják, és részt vehet a tartalékosok lövészkiképzésén.

A drótpálya-csúszdát ifj. Schobert Norbert, frissen szerződött tartalékos katona avatta fel, aki igencsak élvezte a landolást a tó hűvös vizében.

20240822_STRAND_Fesztival_SG_041

A fesztivál ideje alatt a toborzósátorhoz ellátogatók egy akadálypályán tesztelhetik ügyességüket, illetve különféle képességfelmérő feladatokkal, felüléssel, húzódzkodással mérhetik fel erejüket. Megnézhetik a fegyvereket és egy Gripen-szimulátort is kipróbálhatnak. És ami a legfontosabb: tájékozódhatnak a tartalékos szolgálatban rejlő lehetőségekről.

A Strand Fesztivál három napja során 25 helyszínen, közel 200 koncert és program, számos cirkuszi show, kortárs képzőművészet, kertmozi, tábortűz, irodalmi vurstli, beszélgetések, reggeli jóga, valamint fenntarthatósági és edukációs programok is várják a közönséget.

20240822_STRAND_Fesztival_SG_059

Útjára indul a #nenézzfélre kampány, amely hazai klubok, fesztiválok és művészek részvételével az iskolai bántalmazás elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet. A fesztivál szombati napja egyben a Balaton ünnepe, itt mutatják majd be a Best of Balaton 2024-es, a magyar tenger kincseit (látnivalóit, éttermeit, szállásait) rangsoroló ajánlatait.

A színpadokon többek között olyan előadók váltják egymást, mint Azahriah és a Halott Pénz, akik a Balatonon kizárólag itt lépnek fel az idei nyáron, a nemzetközi mezőnyből a Chase & Status, Alok és Elderbrook, valamint Majka, a Bagossy Brothers Company, Krúbi, Beton.Hofi, a Carson Coma, Rúzsa Magdi és a Valmar.