Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ép testben ép lélek – bővül a Honvéd Kadét Program

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. augusztus 23. 16:22

„Szeretnénk szorosabbra fűzni a honvédség és a civilek kapcsolatát, hogy a polgárok békeidőben is lássák a katonákat. A középiskolások honvédelmi nevelése kiváló lehetőség arra, hogy a fiatalok megismerjék ezt a hivatást, valamint felelősséget és bajtársiasságot tanuljanak” – fogalmazott Bánhidy Vajk, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály főosztályvezetője augusztus 22-én, az I. Krause Honvéd Kadét Konferencián, Szolnokon.

20240822_Szolnok - Konferencia_PAKO_ (14 of 20)

Folytatódik a hazai honvédelmi nevelés tanévindító konferenciasorozata. Az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred a Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei oktatási intézményeknek rendezett szakmai napot Szolnokon. Szó esett a gyerekeknek szánt ismeretanyagról, kulturális és sportolási lehetőségekről, valamint a haderő által kínált támogatási rendszerről. A program első felében előadásokat, majd interaktív szemináriumokat tartottak a szervezők.

„Sikeres tanévet zártunk, hiszen országosan immár 9500 középiskolás vesz részt több mint 150 iskolában az emelt szintű honvédelmi képzésben, vagyis a Honvéd Kadét Programban. A következő esztendő kimondott célja, hogy a csatlakozó intézmények számának növelése mellett minőségbiztosítást nyújtsunk az oktatásban” – mondta a főosztályvezető, amikor a három szintű honvédelmi nevelési rendszerről beszélt.

20240822_Szolnok - Konferencia_PAKO_ (10 of 20)

A legátfogóbb, legmagasabb szintű képzést a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium nyújtja, aminek négy tanintézménye Debrecenben, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen és Nyíregyházán működik. A Honvéd Kadét Program tagintézményei kerülnek a második szintre, míg a harmadik kategória az általános honvédelmi nevelést jelenti. Szeptembertől 141 helyen oktatják, 2030-ig pedig valamennyi középiskolában és szakképző intézményben bevezetik 9., illetve 11. évfolyamon a heti egy órás honvédelem tantárgyat.

„A honvédelmi nevelés célja nem pusztán az, hogy katonai utánpótlást biztosítson. Szeretnénk, ha a más hivatást választókból egyaránt felelős felnőtt válna” – fogalmazott Kis Gyula alezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága Honvédelmi Nevelési Főosztály főnöke, míg Hraska Gábor alezredes a honvédség fő értékeit hangsúlyozta. „Hazaszeretet, tisztelet, becsület, bátorság, fegyelem és bajtársiasság” – sorolta az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred parancsnoka.

20240822_Szolnok - Konferencia_PAKO_ (20 of 20)

Balogh János hadnagy elmondta, hogy a honvédség a diákoknak kínált szabadidős és sportesemények szervezőjeként segíti is a fiatalok ezekre történő felkészülését. Az Országos Haditorna Verseny vagy az 1000 év katonái szellemi vetélkedő mellett sakkbajnokságot, akadályfutó, közelharc és airsoft lövészversenyt tartanak. „Szeretnénk iskolai orientációs és sportnapokon is megjelenni” – mondta az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred honvédelmi nevelési referense.

A három vármegye huszonhét megjelent tagintézményének képviselői elégedetten közvetítették a gyerekek nyári honvédelmi táborokban, köztük a vitorlázó, búvár vagy vitorlázó repülő heteken szerzett tapasztalatait. „A honvédelmi táborok legjobban teljesítő diákjait szeretnénk támogatni a B kategóriás jogosítvány, repülős jogosítvány, ejtőernyős vagy búvár képesítés megszerzésében” – zárta az utolsó előadást Mertse Ádám, a Honvédelmi Sportszövetség sportszakmai referense.