Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin fő propagandaeszköze az RT televízió

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 17. 14:50

Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb fegyvere a Nyugat elleni információs hadjáratban az állami finanszírozású, globálisan sugárzó RT hírtelevízió, amelynek vezetői közvetlen kapcsolatban állnak a Kremllel – írta friss elemzésében a tekintélyes amerikai Time magazin.

Nemrégiben gyilkolták meg Borisz Nyemcovot, az orosz ellenzék egyik vezéralakját, a merénylet után pedig azonnal beindult az állami propagandagépezet, élén az orosz, angol, spanyol és arab nyelven sugárzó RT-vel, amely 700 millió nézőhöz jut el öt kontinens több mint 100 országában. A beszámolók az első pillanattól fogva a hivatalos álláspontot hangoztatták: Nyemcov meggyilkolása provokáció az orosz kormány ellen, a gyilkosságot „külföldi merénylők" hajtották végre, hogy gyanúba keverjék a Kremlt.

A híradásokból kimaradt, hogy a politikus a meggyilkolását megelőzően arra készült, bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok kelet-ukrajnai jelenlétéről, és attól tartott, ezért Putyin megöleti. Azt is elfelejtették közölni, hogy az elmúlt 15 évben több mint tucatnyi orosz ellenzéki esett gyilkosság áldozatául. A Nyemcovra emlékező gyászmenet idején az RT az Egyesült Államokban jelenlévő rasszizmusról és idegengyűlöletről sugárzott dokumentumfilmet.

Az állami tévécsatornák démonizálják az ellenzéket. Alternatív valóságot teremtenek, amelyben Oroszország az áldozat, a nyugati országok pedig gonosztevők. Az összeesküvés-elméletekre és félretájékoztatásra épülő hírszolgáltatás Putyin egyik legerősebb fegyvere bel- és külföldön egyaránt, Nagy-Britanniában például az RT a negyedik legnézettebb hírcsatorna, megelőzve egyebek mellett az amerikai Fox Newst. Az információs háború az internetre is kiterjed: a YouTube videomegosztó portálon több nézője van az RT-nek, mint bármely más hírtévének.

Az orosz elnök utasítására 2005-ben hozták létre az RT (korábban Russia Today) televíziót. A csatorna finanszírozását fokozatosan növelték, amíg 2010-ben elérte a 300 millió dollárt. Összehasonlításképpen, a világ legnagyobb nemzetközi hírszolgáltatását üzemeltető brit BBC évi büdzséje 376 millió dollár volt 2014-ben. Putyin azt a célt jelölte meg, hogy meg kell törni

az angolszász egyeduralmat a globális információáramlásban, és az RT jelentős eredményeket tud felmutatni ezen a téren.

Tavaly Moszkva egy új multimédiás hírszolgáltató hálózatot is elindított azzal a céllal, hogy harcba szálljon a Nyugat „agresszív propagandájával", és a világ eseményeit „alternatív értelmezésben" tálalja. Ez a Szputnyik, amely több mint harminc országban, tizenkét nyelven közöl híreket rádióállomásokon, internetes oldalakon és a közösségi medián keresztül.

Margarita Simonyan, az RT főszerkesztője elismerte, hogy a csatorna működését „bizonyos, az orosz állam képviselői által felállított elvek határozzák meg". Azt azonban nem látja be, hogy ettől miért lenne kevésbé objektív a csatorna, mint egy függetlennek mondott nyugati hírtévé. „Senki sem az objektív valóságot mutatja be" – mondta.

Bár Simonyan irodájába a Kreml közvetlen vonallal van bekötve – asztalán sárga, tárcsázó felület nélküli telefon, olyan, amely vezető orosz tisztségviselők hivatalában fordul elő -, a főszerkesztő tagadja, hogy a vezetés bizonyos esetekben felhívná őt és letiltaná egy-egy téma közlését. Azt mondta, a biztonságos telefonvonal arra való, hogy „titkos dolgokról beszéljenek".

A híradások fő üzenete az, hogy a világszerte zajló erőszak jelentős része nyugati cselszövés eredménye. A csatorna szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás és a 2013-as bostoni robbantásos merénylet is része volt ennek az összeesküvésnek.

Az RT angol nyelvű YouTube-csatornáján eddig több mint 1,4 milliárd megtekintést regisztráltak. Számtalan videót töltenek fel erőszakcselekményekről, UFO-észlelésekről és természeti katasztrófákról, ezek ugyanis rengeteg látogatót vonzanak, és sokan a politikai hírekre is átkattintanak.

A Nyugaton elsősorban azok körében népszerűek az orosz csatornák, akik bizalmatlanok a saját kormányukkal szemben. Németországban például a szélsőjobboldaliak között sok követője van az orosz propagandának, tüntetéseiken a német mellett gyakran látni orosz zászlókat is.

Az Egyesült Államokban 2010-ben indult az RT sugárzása, és mára 85 millió ember számára elérhető.

A felmérések szerint számos nagyvárosban ez az első számú külföldi hírcsatorna. Az orosz hírtévé Latin-Amerikában is terjeszkedik, Argentínában például ingyenesen fogható a teljes lakosság számára.

Az orosz elnök szemében a média a hazai és nemzetközi közvélemény manipulálásának eszköze, és az említett csatornáknak sikerült elérniük, hogy a Nyugat védekezésre kényszerüljön.

Brüsszelben és Washingtonban keresik a megoldást, miként semlegesíthetnék Moszkva információs hadjáratát, egyebek mellett szó esett orosz nyelven sugárzó, hiteles hírforrások létrehozásáról is.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy óriási hiba lenne propagandaháborúba bocsátkozni Oroszországgal. Azzal érvelnek, hogy a kompromisszummentes tényszerűség az egyetlen járható út a félretájékoztatás ellensúlyozására.

Peter Pomerantsev szerint az orosz csatornák a közönség összezavarására sorozatban gyártják az összeesküvés-elméleteket az oroszországi és ukrajnai tüntetések mögött álló állítólagos amerikai ügynökökről és a minden sarkon leselkedő egyéb veszélyekről. „Ha a Nyugat is hasonló hadjáratba kezdene, az csak Putyin malmára hajtaná a vizet" – véli a brit szakember.

A Time elemzője szerint egy nyugati ellenpropaganda csak elsilányítaná az újságírás színvonalát és legitimálná az RT-típusú csatornákat. Nyemcovnál ezt talán senki sem értette meg jobban. „Ez az út nem vezetne sehova, ez út a diktatúra felé. Nem csinálhatod azt, amit Putyin, nem hívhatsz be újságírókat a Kremlbe és adhatsz nekik utasításokat" – hangsúlyozta.