Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin szerint alaptalanul vádolják Oroszországot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 15. 20:19

Az orosz elnök szerint „megalapozatlan információkra támaszkodó spekulációk” miatt vádolják Oroszországot azzal, hogy beavatkozik az eseményekbe Ukrajna keleti részében. Vlagyimir Putyin ezt telefonon mondta április 14-én, hétfőn este Barack Obama amerikai elnöknek – közölte a Kreml.

„Az amerikai elnöknek a délkelet-ukrajnai orosz beavatkozást illető aggodalmaira válaszolva, az orosz elnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a spekulációk megalapozatlan információkra támaszkodnak" – közölte az elnöki hivatal egy nyilatkozatban.

„Vlagyimir Putyin azért hívta fel Barack Obamát, hogy minden tőle telhetőt elkövetve, megakadályozza az erő alkalmazását és az esetleges vérfürdőt" – tette hozzá a Kreml. Emellett ismételten tárgyalásokat szorgalmazott „az összes fontosabb politikai erő és a térségek részvételével" azzal a céllal, hogy föderatív berendezkedést hozzanak létre Ukrajna számára.

Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint a két államfő egyetértett abban, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket egy diplomáciai megoldás megtalálása érdekében addig is, amíg csütörtökön Genfben találkozik egymással Oroszország, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Ukrajna képviselője.

A hét végén láthatóan összehangolt támadások indultak a többségében orosz nyelvű Kelet-Ukrajna több városának középületei ellen, mindenekelőtt Donyeck térségében. Az erőszakcselekményekben részt vevő, nyilvánvalóan gyakorlott egyenruhás fegyveresek számos szakértő szerint azokra az erőkre emlékeztetnek, amelyek március elején ellenőrzésük alá vonták a Krím félszigetet, hogy azt alig három hét alatt Oroszországhoz csatolják, s a nyugati hatalmak azt állítják, hogy ismét egy Moszkva által irányított műveletről van szó.

A szeparatisták épületfoglaló akcióira válaszul az új, Nyugat-barát kijevi vezetés bejelentette, hogy terrorellenes műveletet indít az ország keleti részében, szemtanúk azonban semmilyen ukrán katonai beavatkozást nem észleltek.