Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Radikálisok ostromoltak meg állami épületeket Pristinában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 23. 10:42

Több száz albán nacionalista kísérletet tett október 22-én a pristinai parlament és a kormány székházának ostromára, de az állig felfegyverzett rendőrök visszaverték őket, az összecsapásokban azonban többen megsebesültek.

A tüntetők záptojással és paradicsommal dobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be ellenük. Az összecsapásokban összesen 22 személy – köztük 18 rendőr – sebesült meg. A rendőrök 26 tüntetőt őrizetbe vettek. A tüntetők akciójukkal azt akarják megakadályozni, hogy a koszovói albán kormány tárgyalásokat kezdjen Szerbiával. Hashim Thaci koszovói és Ivica Dacic szerb miniszterelnök az Európai Unió közvetítésével a múlt héten Brüsszelben találkozott először.

A tüntetést a legnagyobb koszovói ellenzéki párt, az Önrendelkezés (Vetevendosje) szervezte. Miközben a gazdasági és szociális bajok miatt a kormánypártok gyorsan veszítenek népszerűségükből, a szélsőséges Vetevendosje tábora növekszik. A párt ellenzi az állami vagyon kormány által szándékolt privatizációját, valamint mindennemű kapcsolatot a szomszédos Szerbiával.