Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ramadáni fegyvernyugvásra szólít Ban Ki Mun

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 9. 20:16

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az iszlám böjti időszak idejére fegyverszünetre szólította a Szíriában harcoló feleket július 9-én, kedden. Egyiptomban egy nappal később, szerdán kezdődik a ramadán.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította a szíriai szemben álló feleket, hogy szüneteltessék a harci cselekményeket az országban kedden kezdődő iszlám böjti időszak, a ramadán idejére.
Ban Ki Mun felhívta a figyelmet az iszlám vallás régi hagyományára, amely szerint ramadán idején véget kell vetni a harcoknak.
„Ezért a szíriai emberek érdekében szeretném felhívni minden felet Szíriában, hogy tartsa tiszteletben e vallási kötelmet legalább egy hónapra" – áll az ENSZ-főtitkár közleményében, amely szerint a fegyvernyugvás lehetőséget nyújtana a sebesültek és a betegek ellátásra.

„Felszólítom a hadsereg minden egyes katonai egységét és a Szabad Szíriai Hadsereget is, hogy (…) szentelje a békének ezt a hónapot, közös ajándékként az embereknek szerte Szíriában" – üzente.
Az ENSZ-főtitkár a foglyok kölcsönös szabadon bocsátását is kérte a szembenállóktól. Felhívta a figyelmet azokra a megbízható jelentésekre, amelyek szerint nők és gyerekek „százai, ha nem ezreit" tartják fogva különféle hivatalos és nem hivatalos fogolyközpontokban országszerte, és az ellenzéki fegyveres csoportok is sok olyan embert tartanak fogva, akik nem tekinthetők hadifoglyoknak.

Szíriában több mint két éve dúl a polgárháború Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg és a fegyveres felkelők között. Az ENSZ adatai szerint legkevesebb 90 ezer ember halt meg a 2011 márciusában kezdődött fegyveres viszályban.
Szaúd-Arábiában és Egyiptomban szerdán kezdődik meg az iszlám hívők szokásos éves böjti időszaka.
A hívőknek napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, zenehallgatástól, a házasélettől és a test egyéb örömeitől, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát. Felmentést csak a 14 évesnél fiatalabbak, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak.