Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: „A cél, a stratégia és az ütemterv változatlan”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 2. 8:31

Kitart amellett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, hogy az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők 2014 végéig átadják feladataikat az afgán erőknek – jelentette be a katonai szervezet első embere szokásos havi sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

1595942424

A NATO-főtitkár közölte azt is, az afgán biztonsági erők létszáma hamarosan eléri a kitűzött 352 ezer fős létszámot, és jelenleg is egyre növekvő mértékben és egyre nagyobb területeken veszik át a helyi erők a vezető szerepet a rend és a biztonság megteremtésében és fenntartásában.

Rasmussen rámutatott, hogy jelenleg az afgán lakosságnak mintegy háromnegyede él az országnak olyan területein, amelyeken már a helyiek felelnek a biztonságért. Az afgán erők eredményei „ígéretesek"; az általuk ellenőrzött területeken az átadás után is stabil a helyzet, sőt van ahol javult is a biztonság. Kiemelte Kabul környékét, ahol mintegy hatodával csökkent a támadások száma.

„A cél, a stratégia és az ütemterv változatlan" – szögezte le Anders Fogh Rasmussen, és hozzátette: 2014 végén a nemzetközi erők harci küldetése véget ér, a NATO vezette misszió feladata pedig kiképzés, tanácsadás és segítségnyújtás lesz. Rasmussen megjegyezte, bízik abban, hogy a NATO védelmi miniszterei jövő heti találkozójukon konkrét lépéseket tesznek, hogy annak részleteit a jövő év elején ki lehessen dolgozni, hogy a tervet 2013 folyamán véglegesíteni lehessen.

A dán politikus elmondta, rendkívüli aggodalommal figyelik a beszivárgók által végrehajtott támadásokat, amelyek miatt a mostanit „kihívásokkal teli" időszaknak nevezte, de kijelentette, hogy a NATO elszánt, hogy leküzdje ezeket a kihívásokat, amiben a nemzetközi erők az afgán erőkkel is együttműködnek.

„A lázadók próbálnak éket verni közénk, hogy aláássák együttműködésünket, de az üzenetem világos és kristálytiszta: nem engedjük, hogy ebben sikerrel járjanak, mert a nemzetközi és az afgán erők ugyanazzal a fenyegetéssel néznek szembe, és az érdekeik is azonosak: egy szuverén stabil és biztonságos Afganisztán" – hangoztatta a NATO főtitkára brüsszeli sajtóértekezletén.

Fotó: www.nato.int