Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: az Aszad-rendszer az összeomlás szélén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 14. 21:20

A szíriai elnök, Bassár el-Aszad kormánya az összeomlás szélén áll – hangsúlyozta december 13-ai, csütörtöki nyilatkozatában a NATO főtitkára. Anders Fogh Rasmussen elítélte, hogy a kormányerők Scud rakétákat vetettek be a lázadók ellen.

„Úgy gondolom, hogy az összeomláshoz közelít a damaszkuszi rendszer" – jelentette ki Rasmussen, hozzátéve, hogy ez csak idő kérdése.

A NATO-főtitkár Mark Rutte holland kormányfővel tartott tárgyalása után újságíróknak megerősítette NATO- és amerikai illetékesek azon szerdai kijelentését, amely szerint az észak-atlanti szövetség több, rövid hatótávolságú Scud rakéta indítását észlelte a héten Szírián belül.

„Az ilyen, válogatás nélküli fegyverhasználat arról tanúskodik, hogy a damaszkuszi kormány teljes mértékben semmibe veszi a szíriai emberek életét. Ez meggondolatlanság, amit határozottan elítélek" – mondta Rasmussen.

1595946353

Szíria csütörtökön tagadta, hogy Scud rakétákat vetett volna be „terrorista csoportok" ellen.

A NATO-főtitkár felszólította a szíriai kormányt, hogy „állítsa le az erőszakot,… és kezdeményezzen egy, a szíriai nép legitim törekvéseinek megvalósításához vezető folyamatot".

Mark Rutte megerősítette, hogy országa – mihelyt lehetséges – két Patriot rakétavédelmi üteget telepít védelmi célból a NATO-tagállam Törökországba, az esetleges szíriai támadások kivédésére.

A holland miniszterelnök szerint a Patriot ütegek előreláthatóan január végén lesznek harcképesek. A telepítés helyét a szövetségesekkel közösen határozzák meg.

Németország és az Egyesült Államok szintén hozzájárult, hogy Patriot ütegeket telepít Törökországba 2013 első negyedévében.

Az orosz elnök közel-keleti különmegbízottja, Mihail Bogdanov, aki egyben külügyminiszter-helyettes, egy moszkvai kerekasztal-konferencián csütörtökön megállapította, hogy a szíriai rendszer az ország egyre nagyobb területe felett veszíti el az ellenőrzést. Ez volt az első eset, amikor egy ilyen magas rangú vezető nyíltan Bassár el-Aszad ellenfeleinek lehetséges győzelméről beszélt.

Fotó: www.nato.int