Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: közösek a NATO és Japán biztonsági érdekei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 7. 19:19

A NATO-nak és Japánnak közösek a biztonsági érdekei − hangsúlyozta Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára újságíróknak nyilatkozva május 6-án, kedden Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Abe Sindzó japán miniszterelnökkel.

Rasmussen szerint az ukrajnai válság súlyos következményekkel jár az euroatlanti térség biztonságára és stabilitására nézve, ez pedig elválaszthatatlan az ázsiai és csendes-óceáni térség biztonságától és stabilitásától.

A NATO főtitkára és a japán kormányfő eszmecseréjén − hangzott el kettőjük közös sajtótájékoztatóján − megállapodtak abban, hogy az eddiginél szorosabb együttműködést alakítanak ki a tengeri kalózkodás elleni küzdelemben, valamint a katasztrófák következményeinek felszámolása terén.

Abe elmondta, hogy hazája kezdeményező, tevékeny szerepet kíván játszani a világbéke megőrzésében és a jólét feltételeinek megteremtésében. Leszögezte, hogy Japán nem fogadja el a status quo megfélemlítéssel, kényszerítéssel, illetve erőszakkal történő megváltoztatását.

„Ez nem csupán Európára és Ukrajnára, hanem Kelet-Ázsiára és az egész világra is vonatkozik" − tette hozzá, nyilvánvaló utalásként a japán-kínai szigetvitákra.

Abe Sindzó kedden találkozott Fülöp belga királlyal, majd együtt vacsorázik európai uniós vezetőkkel. Szerdán hivatalos megbeszélést folytat, majd közös sajtótájékoztatót tart Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.