Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen sajnálja a nemzetközi közösség megosztottságát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 6. 22:26

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára sajnálatát fejezte ki szeptember 5-én, csütörtökön amiatt, hogy „a nemzetközi közösség megosztott” a vegyi fegyverek szíriai alkalmazására adandó válaszban.

Megismételte ugyanakkor, hogy egy Szíria elleni amerikai csapáshoz nem lesz szükség a NATO komolyabb bevonására, mivel a tervek szerint korlátozott műveletről lenne szó.

„Rendkívül sajnálatosnak tartom a nemzetközi közösség soraiban tapasztalt megosztottságot" – mondta Rasmussen az Európai Unió védelmi minisztereinek vilniusi tanácskozása alkalmából, amelyre őt is meghívták.

„Azt hiszem, ideje lenne túllépni ezen, mivel azt a nagyon veszélyes üzenetet küldi a vegyi vagy más tömegpusztító fegyverek alkalmazását fontolgató diktátoroknak, hogy ezt megtehetik anélkül, hogy a nemzetközi közösség reagálásával kellene számolniuk" – fejtegette a litván fővárosban a NATO-főtitkár.

Rasmussen szerint „kétség sem fér hozzá", hogy „a szíriai rezsim a felelős" az augusztus 21-én Damaszkusz mellett elkövetett vegyi támadásért.

Az észak-atlanti szövetség vezető tisztségviselője ezzel együtt megismételte, nem gondolja, hogy egy Szíria elleni csapás esetén a NATO-nak további szerepet kellene vállalnia azon felül, hogy már korábban Patriot rakétákat telepített Törökországba egy esetleges szíriai agresszió elhárítására.

„Szükség van a nemzetközi közösség gyors válaszára", de annak „rövid, célzott és gondosan megtervezett műveletnek kell lennie. Ehhez pedig nincs szükség a NATO parancsnoki és irányító rendszerére" – tette hozzá.

A vilniusi tanácskozáson részt vevő Thomas de Maiziere német védelmi miniszter szintén nagyon súlyosnak nevezte a szíriai helyzetet, amelyre „nyilvánvalóan politikai megoldást kell majd találni végül".

Maiziere megerősítette, hogy Szíria témája uralja majd a vitákat Vilniusban is, hogy közös álláspontot alakítsanak ki az unió tagállamai között.

A litván fővárosban pénteken az Európai Unió külügyminiszterei is értekezletet tartanak, amelyhez szombaton amerikai kollégájuk, John Kerry is csatlakozik.