Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: tarthatatlan az európai védelmi kiadások csökkentése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 16. 8:22

Az európai NATO-tagállamoknak, különösen Közép- és Kelet-Európában fel kell hagyniuk védelmi kiadásaik csökkentésével – szorgalmazta Anders Fogh Rasmussen, az Észak-atlanti Szövetség főtitkára május 15-én, csütörtökön Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon, rámutatva Oroszország gyors ütemű fegyverkezésére.

Oroszország az elmúlt öt évben reálértéken mérve évente tíz százalékkal növelte védelmi kiadásait – mutatott rá a NATO-főtitkár Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán tartott felszólalásában. Hozzátette, hogy ezzel szemben ugyanebben az időszakban a NATO néhány európai tagállama több mint húsz százalékkal csökkentette védelmi kiadásait, s ezek a csökkentések különösen jelentősek voltak Közép- és Kelet-Európában.

„Ez fenntarthatatlan. Itt az ideje megállítani a kiadáscsökkentéseket és megfordítani a tendenciát" – fogalmazott Rasmussen.

Mint kifejtette, a NATO-erőknek jobban felkészülteknek és rugalmasabbnak kell lenniük. Míg a személyzeti kiadások terén szükséges csökkenteni a kiadásokat, a felszerelésre, a képességek fejlesztésére és a kiképzésre több forrást kell fordítani.

Rasmussen bírálta Oroszországot, kijelentve, hogy Moszkva nem tartotta tiszteletben az ukrajnai helyzet rendezéséről kötött áprilisi genfi megállapodást. A NATO-főtitkár úgy vélekedett, Oroszország „új hatalmi övezetet akar kiépíteni" és eközben „figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jogot és saját maga által is aláírt, alapvető nemzetközi megállapodásokat".

„Ennek hosszú távú következményei lesznek a biztonságunkra nézve, ami komoly, hosszú távú megoldásokat igényel" – tette hozzá.

Rasmussen ugyanakkor kijelentette: a NATO mint szervezet nem tud segítséget nyújtani Ukrajnának felderítésben és felszerelésben, az ilyen igényeket a tagországok egymás közötti kapcsolataiban kell megvizsgálni.

„A NATO-nak mint szervezetnek nincsenek felszerelései, nincs hírszerzése. Ezek olyan kérdések, amelyeket kétoldalú alapon kell megvizsgálni" – mondta a főtitkár a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Emlékeztetett: a katonai szövetség úgy döntött, hogy megerősíti partnerségét Ukrajnával a haderőreform, a fegyveres erők korszerűsítése, a kölcsönös együttműködés fejlesztése területén, beleértve Ukrajna részvételét a hadgyakorlatokon.

„Feltételezem, hogy a jövőben többet is tudunk tenni. De különbség van a NATO-tagság és a partnerség között. A kollektív védelem a washingtoni szerződés 5. cikke szerint csak a tagországokra vonatkozik" – hangsúlyozta Rasmussen.

Ukrajna márciusban átadott a NATO-nak egy listát, amely azokat a katonai-műszaki eszközöket tartalmazza, amelyekre az országnak szüksége lehet. Andrij Descsicja ügyvivő külügyminiszter leszögezte, hogy nem fegyverekről van szó.