Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussent aggasztja az afgán foglyok szabadon engedése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 14. 17:09

Rövid közleményben fejezte ki aggodalmát február 13-án, csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, miután az afgán hatóságok 65 fogva tartottat engedtek szabadon, akik a gyanú szerint civilek meggyilkolásában vettek részt.

„Ez a döntés, amelyet láthatóan politikai megfontolások motiváltak, és amely figyelmen kívül hagyja az afgán bíróságok előtti tisztességes eljárás követelményét, nagy visszalépés az afgán jogállamiság szempontjából, és komoly biztonsági kockázatot jelent" – húzza alá a dán NATO-főtitkár, aki szerint az afgán hatóságok kötelessége, hogy fenntartsák a jogállamiságot, és szavatolják a biztonságot az országban.

Végezetül Rasmussen felszólítja az afgán hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a szabadon engedett fogva tartottak ne jelenthessenek kockázatot az ország lakosaira és az ott állomásozó nemzetközi erőkre, akik elhivatottak, hogy szavatolják az ország biztonságát.

Afgán illetékesek korábban azt közölték: 65 feltételezett tálib harcost engedtek szabadon. Az afgánok már januárban jelezték, hogy bizonyítékok hiányában 72 embert kívánnak szabadon engedni a bagrami börtönből. A döntés ellen az Egyesült Államok tiltakozását fejezte ki, mert Washington szerint a foglyok veszélyesek. Az afgánok azt állítják felülvizsgálták az aktákat, de 65 foglyot az amerikai tiltakozás ellenére elengedtek.