Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rekordszámú elfogás Japánban

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. január 22. 22:07

Minden eddigi rekordot megdöntött a japán önvédelmi légierő készültségi elfogásainak száma. A december 31-én zárult utolsó kilenc hónap során 744 esetben szálltak fel a készültséget adó vadászgépek, s ez 32 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának adatait.

Az elfogások során Japántól délre a kínai légierő és haditengerészet vadászgépeit, felderítő- és bombázó repülőgépeit kellett szemmel tartani, míg északról az orosz légierő gépei közelítették meg rendszeresen a japán légteret.

1595986524

Kifejezetten erős volt az elfogott kínai repülőgépek számának emelkedése: ennek oka a Kelet-kínai tengerrel kapcsolatos tulajdonjogi vita felerősödése. Több olyan szigetlánc is van, melyet mindkét ország magáénak vall, s egyre szaporodik a kínai gépek demonstratív repülése a vitatott területek közelében. Csak 2014 utolsó három hónapja alatt 164 kínai repülőgépet „igazoltattak" a japán vadászgépek, amely az esetek nyilvántartásának megkezdése, 1958 óta negyedéves rekordnak számít.

Észak felől az orosz légierő repülőgépeit kellett szemmel tartani. Az utolsó negyedévben 369 alkalommal találkoztak a vörös csillagos gépek a japán vadászgépekkel: ez a tíz évvel ezelőtti szám négyszerese.

Ha továbbra is ilyen ütemben lesz szükség a légtér védelmére, akkor március 31-ig megdőlhet az egy pénzügyi évre számolt 1984-es, 944 riasztásos rekord is.