Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőkiképzés Zadarban

Szöveg: Bali Tamás alezredes |  2013. október 28. 13:28

Októberben folytatódott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó MH MI-17 Légi Tanácsadó Csoport (MH Mi-17 AAT) 8. váltásának műveletközpontú gyakorlati repülőkiképzése a horvátországi 93. Légierő bázisán. A Zadar-Zemunik repülőterén végrehajtott gyakorlat a kontingens szeptemberben teljesített, szimulátorral támogatott csehországi képzésére épült.

1595961978

A kontingens állománya első lépésként a zágrábi Lucko Légibázison típusátképzést hajtott végre a Mi-171sh szállítóhelikopterre. A sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát követően áttelepültek Zadarba, és megkezdődött a műveletközpontú repülőfelkészítés elméleti képzési és gyakorlati repülő-kiképzési elemekkel. Az elméleti képzés keretében a katonák előadásokat hallgattak Afganisztán specifikus oktatási módszertanról, az afganisztáni repülésekkel kapcsolatos repülésbiztonsági kérdésekről, a gépszemélyzet fedélzeti feladatrendszerének/munkaterhelésének kezeléséről (Crew Resource Management), a műveletek kapcsán felmerülő kockázatok kezeléséről (Operational Risk Managment). Emellett ők maguk is előadásokat tartottak a személymentési eljárásokból, a műveleti túlélési technikákról és eljárásokról, a fedélzeti lövészi feladatokról, az afganisztáni repülő-műszaki kiszolgálási eljárásokról és tapasztalatokról.

A többnemzeti környezetben történő repülések kapcsán kiemelt szerepet kaptak a leszállások ismeretlen, illetve magashegyi leszállóhelyekre, valamint a fedélzeti éleslövészeti feladatok. Ekkor a személyzetek 1200 méteres és 1800 méteres magasságokon elhelyezkedő leszállóhelyekre gyakorolhatták be a bejöveteleket és leszállásokat, gyakran erős szél és turbulens viszonyok között, hogy így alakítsák ki az afganisztáni repüléseknél elengedhetetlenül fontos repülési és fedélzeti kommunikációs készségeiket. A repülés-technikai manővereket a műveleti repülési feladatok begyakorlása követte. Az eligazítások után megkezdődtek a háromgépes kötelékben megvalósított műveleti repülések is. Ezek folyamán az oktatók egy előre meghatározott eseménysorozat alájátszásával emelték a feladatok összetettségét, ezáltal a végrehajtó kötelék stressz-szintjét is, hiszen folyamatos döntéskényszer alá helyezték a kötelék vezetéséért felelős parancsnokot.

1595961978

A magyar kontingens tagjai sikeresen teljesítették az előzetesen tervezett feladatokat. A képzés befejeztével a nemzeteket vezető képviselők elismerően szóltak a gyakorlatot teljesítő katonák hozzáállásáról, teljesítményéről, elért eredményeiről.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hajózóinak külföldi műveletközpontú gyakorlati repülőkiképzése a zadari képzéssel befejeződött, további képzésük honi körülmények között folytatódik.

1595961978

Fotók: a szerző felvételei