Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Autókba rejtett pokolgépek robbantak Bagdadban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 28. 14:36

Legalább negyvenkét ember meghalt október 27-én, vasárnap az iraki főváros, Bagdad főleg síiták lakta különböző kerületeiben autókba rejtett pokolgépek robbanásában – közölték egészségügyi és biztonsági források.

Kilenc kerületben történtek a merényletek, amelyeket valószínűleg összehangoltan követtek el, és amelyekben a halálos áldozatokon túl legalább hetven ember megsebesült.

A legsúlyosabb támadás a Bagdad délkeleti részén fekvő Narvan negyedben volt, ahol két pokolgép robbant fel egy időben, és legalább hét ember halálát okozta.

Ugyancsak két pokolgép robbant fel az északi Saab és a déli Abu-Dzsir negyedekben, mindkét helyen hat embert megölt. Követtek még el merényletet Mastal, Baladijat, Ur, Bajaa, Szab-al-Bor és Hurrija negyedekben is.
Egyelőre egyik szervezet sem jelentkezett a merényletek elkövetőjeként, de az összehangolt, szisztematikus támadások az al-Kaida iraki szárnyának taktikájára jellemzők.

Irakon újabb erőszakhullám söpört végig az utóbbi hónapokban, csupán októberben hatszázan haltak meg, az év eleje óta pedig 5300-an.

Az Egyesült Államok 2003-as inváziója óta mintegy félmillió ember halt meg háborús erőszakcselekményben – állapították meg egy nem régiben nyilvánosságra hozott tanulmányban amerikai, kanadai és iraki kutatók.