Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanás Duterte szállása közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 3. 7:30

Legalább tíz halálos áldozatot követelő robbanás történt pénteken a Fülöp-szigeteki Davaóban. Rodrigo Duterte elnök éppen a településen tartózkodott, de nem sebesült meg – közölte szóvivője.

Paolo Duterte, az elnök fia és egyben Davao polgármester-helyettese elmondta: apja távol volt a robbanás helyszínétől, és biztonságban van egy rendőrőrsön.

A robbanás egy piacon történt az előkelő Marco Polo szálloda előtt, ahol Duterte gyakran megszáll. A robbanás okát még nem tudni, egy rendőrségi szóvivő szerint azonban valószínűleg pokolgép lehetett. Mintegy harminc sérültet kórházba szállítottak. A dpa német hírügynökség úgy tudja: legalább 60 sebesült van.

Davao a Fülöp-szigetek déli részén lévő Mindanao szigeten van. Mindanao egyes részein iszlamista szélsőségesek folytatnak harcot több autonómiáért.

Duterte elnök hosszú ideig Davao polgármestere volt, onnan került az államfői székbe, és a drogkereskedelem ellen a városban folytatott harcát most az egész országra ki akarja terjeszteni. A szókimondó politikus gyakran buzdított kábítószer-kereskedők meggyilkolására. Jogvédők szerint Davaóban megtűrte halálosztagok tevékenységét. A 1990-es évek végétől több mint 1400 gyanúsítottal végeztek jobbára a város utcáin, anélkül, hogy bárkit is felelősségre vontak volna ezért.