Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantásos merényletek történtek Moszulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 11. 21:38

Legalább tizenhatan életüket vesztették Kelet-Moszulban robbantásos merényletekben február 10-án, pénteken, az egyik támadást egy nagy forgalmú étteremben követték el – közölték az észak-iraki város egészségügyi és biztonsági tisztségviselői.

Az áldozatok közül tízen civilek, hatan pedig a biztonsági erők tagjai voltak.

A támadásokat, amelyek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett, Moszul keleti városrészének három különböző pontján követték el.

Az egyik pokolgépes merénylet a szélsőséges dzsihadistáktól nemrég visszafoglalt kelet-moszuli Az-Zohúr nevű kerület Szajidati adzs-Dzsamila – My Fair Lady nevű éttermében történt. Négyen életüket vesztették, és tizenöten megsebesültek, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a testére erősített pokolgépet a vendégek között – közölte a város egyik egészségügyi tisztségviselője.

Az amerikai támogatást élvező iraki hadsereg offenzívája Moszul visszafoglalására tavaly októberben indult. A hadműveletet az elmúlt hónapban átmenetileg felfüggesztették, miután a kormányerők ellenőrzésük alá vonták a Tigris folyó által kettészelt város keleti felét.

A pénteki merénylet a második jelentősebb incidens volt azokban a városrészekben, amelyeket az iraki hadsereg elfoglalt eddig. Tavaly december 22-én három, autóba rejtett pokolgép robbant Gogdzsali negyedben, legalább huszonhárom életet követelve.