Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sindzó aljasnak nevezte az ISIS újabb fenyegetését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 28. 22:00

Abe Sindzó japán miniszterelnök aljasnak nevezte az Iszlám Állam (IÁ) legújabb fenyegetését, és a dzsihadista szervezet fogságában lévő japán újságíró azonnali szabadon bocsátását követelte. A túsz anyja szerdán fia megmentését kérte Sindzótól.

Közben a helyzet megoldásáról Ammánban folynak a tárgyalások Japán és Jordánia között.

Az IÁ azzal fenyegetőzött előző nap, hogy 24 óra múlva (japáni idő szerint szerda este) megöli másik japán túszát és a fogságában lévő jordániai pilótát is, ha a jordániai kormány nem enged szabadon a 2005-ben Jordániában elkövetett pokolgépes merényletkísérletért halálra ítélt, bebörtönzött Szajida ar-Risávi iraki dzsihadistát. Ezt egy videofelvételen közölték, amelyen a 47 éves szabadúszó japán újságíró, Goto Kendzsi egy fényképet tart a kezében. A képen a szintén az IÁ fogságába került Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilóta látható.

Korábban a terrorszervezet még 200 millió dolláros váltságdíjat (552 millió forint) követelt a két japán túsz elengedéséért, azt az összeget, amelyet Abe közel-keleti körútja során ígért az IÁ elleni erőfeszítések támogatására.

Az Iszlám Állam múlt szombaton tett fel olyan üzenetet a világhálóra, amelyen a fogságában lévő egyik japán túsz, Jukava Haruna fej nélküli holtteste volt látható.

„Ez nagyon aljas üzenet volt, felháborító, és szigorúan elítéljük. A helyzet súlyos, de álláspontunk változatlan, és továbbra is arra kérjük a jordániai kormányt, hogy segítsen mielőbb kiszabadítani Goto Kendzsit" – mondta Abe szerdán.

Ammánban tartózkodik Nakajama Jaszuhide japán külügyminiszter-helyettes, de tárgyalásai tartalmáról nem nyilatkozott a sajtónak. A jordániai parlament egyik képviselője annyit mondott, hogy a hatóságok közvetett tárgyalást folytatnak a terroristákkal a túszok elengedése érdekében.

Nyilvánosan kérte fia megmentésére szerdán Abe Sindzót Goto Kendzsi anyja. Isido Dzsunko újságírók előtt olvasta fel kérelmét, amelyet szerda reggel küldött el a kormányfőnek. Ebben arra kérte Abe Sindzót, működjön együtt a jordániai kormánnyal Goto megmentése érdekében, mivel már csak „kevés ideje maradt hátra".