Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sok embert öltek meg fegyveresek egy észak-nigériai faluban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 20. 14:28

Negyvennyolc embert ölt meg egy fegyveres banda egy észak-nigériai falu elleni támadásban, amelyet feltehetően megtorlásul követtek el amiatt, hogy a helyiek magánmilíciát szerveztek az állatrablók elleni harcra – közölte június 19-én, szerdán egy helyi vezető.

„Fegyveres banditák kedd reggel rátámadtak Kizara falura. A térséget egy ideje rettegésben tartó állatrablók negyvennyolc lakost öltek meg" – mondta a francia hírügynökségnek Birnin-Magaji, Zamfara szövetségi állam szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy több tucatnyi motoros hatolt be hajnalban a faluba. Többen közülük felmentek a falu fölé magasodó dombra, és onnan lőttek minden irányba. Ezután házról házra jártak, a helyi milícia tagjait keresve. A falu vezetője, a fő imám és a milícia parancsnoka is az áldozatok között van.

Nigéria számos falvában alakulnak milíciák, hogy megvédjék a lakosokat az állatrablóktól és más bűnbandáktól, ami gyakran megtorlásokat és az erőszak fokozódását váltja ki.

Az északnyugat-nigériai Zamfara államban több ilyen támadást követtek már el. Semmi nem enged arra következtetni, hogy a legutóbbi támadásnak köze lenne a Nigéria északkeleti részében véres lázadást szító Boko Haram iszlamista csoporthoz.

A hadsereg május közepe óta folytat nagyszabású offenzívát a Boko Haram ellen három kelet-nigériai államban, Bornóban, Yobéban és Adamawában, ahol szükségállapotot is kihirdettek.