Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stoltenberg: a NATO készen áll Líbia támogatására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 2. 10:27

Biztatónak nevezte az Iszlám Állam líbiai sejtjének felszámolása érdekében tett előrelépéseket és támogatásáról biztosította az ENSZ támogatta líbiai egységkormányt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár február 1-jén, szerdán, miután megbeszélést folytatott Brüsszelben Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfővel.

Stoltenberg kijelentette, a NATO készen áll arra, hogy támogatást nyújtson Líbiának hatékony biztonsági és védelmi intézmények kialakításában, a terrorista csoportok elleni további küzdelem képességeinek erősítésében, valamint hogy megteremtse a béke feltételeit.
Hozzátette, a katonai szövetség a jövőben kész tanácsokkal segíteni egy korszerű védelmi minisztérium létrehozását, egy egyesített katonai vezérkar felállítását, továbbá polgári irányítás alatt működő biztonsági és hírszerző szolgálatok kiépítését.
Az észak-atlanti szövetség a líbiai egységkormány kérése esetén kész segítséget nyújtani az Európai Uniónak a líbiai parti őrség és a haditengerészet munkájának erősítésében – mondta a főtitkár.

A líbiai kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján Stoltenberg kitért az ukrajnai helyzetre is, súlyos aggodalmát fejezve ki a tűzszüneti megállapodás legutóbbi megsértése és a halálos áldozatokkal járó erőszakos cselekmények miatt.
A NATO-főtitkár a tűzszünet azonnali visszaállítására szólította a fel a szembeálló feleket és kérte annak biztosítását, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői zavartalanul folytathassák a fegyverszünet végrehajtásának felügyeletére irányuló munkájukat.
Végezetül arra szólította fel Oroszországot, hogy a szakadárokra gyakorolt jelentős befolyása révén segítse elő a fegyveres összecsapások befejeződését Kelet-Ukrajnában.