Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stoltenberg: elfogadhatatlan a nemzeti választásokba történő külföldi beavatkozás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 13. 10:27

Elfogadhatatlan, ha külföldről próbálnak beavatkozni egy nemzeti választásba – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár január 12-én, csütörtökön Brüsszelben, azokra a hírszerzési jelentésekre utalva, amelyek szerint Oroszország befolyásolta az amerikai elnökválasztás kimenetelét.

„Természetesen aggodalommal tölt el bennünket a kiberbiztonság kérdése" – közölte sajtóértekezletén Stoltenberg, miután megbeszélést folytatott Bill English új-zélandi kormányfővel.
„Láttuk a jelentéseket, amelyek szerint a NATO számos tagállama ellen kibertámadásokat hajtottak végre" – mondta a katonai szövetség vezetője, elfogadhatatlannak nevezve azt, ha kívülről próbálják befolyásolni a nemzeti választásokat.
Hozzátette, ez az egyik oka annak, hogy a NATO a kibervédelem megerősítését tűzte ki célul. Mint mondta, napjainkban ez az észak-atlanti szövetség előtt álló egyik legfontosabb kihívás.

Az amerikai hírszerzés előző héten nyilvánosságra hozott jelentésében rámutattak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „befolyásolási kampányt" rendelt el a 2016-os amerikai elnökválasztás demokratikus folyamatának aláásására. A dokumentum szerint az oroszok Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt lejáratásával akarták növelni a – későbbi győztes – republikánus Donald Trump győzelmi esélyeit. A Kreml tagadta ezeket a vádakat.

Trump szerdán első ízben ismerte el, hogy Oroszország állhatott az amerikai elnökválasztási kampány idején végrehajtott számítógépes támadások mögött.