Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos amerikai szankciók egy iszlám iskolának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 21. 19:27

Szankciókkal sújtott egy iszlamista iskolát az Egyesült Államok Pakisztánban, mivel az amerikai kormány szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és más fegyveres csoportok tagjait képezte ki és támogatta pénzügyileg.

Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok korlátozó intézkedéseket léptet életbe egy iszlamista iskolával (medreszével) szemben – közölte kedden az amerikai pénzügyminisztérium. A Dzsámia Talím-ul-Kurán-val-Hadísz nevű medresze a Pakisztán északnyugati részén fekvő Pesavar városában található.

A korlátozások alapján a medresze tulajdonában lévő valamennyi amerikai illetőségű pénzügyi eszközt befagyasztják, és általában megtiltják az amerikai állampolgárok számára, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn az iskolával.

Az Egyesült Államok adatai szerint a medreszét Sejk Aminulla vezeti, aki ellen Washington és az Egyesült Nemzetek Szervezete 2009-ben már szankciókat léptetett életbe, mivel anyagi támogatást nyújtott az al-Kaida tagjainak és a táliboknak. Az iskola egyik ügyintézője egy korábbi interjúban tagadta, hogy az iskola bármilyen kapcsolatban állna fegyveres csoportokkal.

Alam Ser, a medresze egyik alapítója közölte, hogy az Egyesült Államok szankciói nem érintik az intézményt, mivel nem kapnak semmilyen külföldi pénzügyi segítséget. Az iskolát nyilvános adományokból és Ser szappangyárának bevételeiből tartják fenn. Hozzátette, hogy Aminulla a medresze egyik tanára volt, de kilenc hónappal ezelőtt elhagyta az iskolát.

A háromemeletes medresze Pesavar egyik zsúfolt negyedében található, s mintegy 150 diáknak ad otthont, akiknek a többsége szegény családból származik.

Az amerikai kormányzat ugyancsak szankciókkal sújtott egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a pakisztáni Szindh és Beludzsisztán tartománybeli al-Kaida vezetője. Omar Szidík Kászio Azmarai állítólag jelentős pénzügyi segítséget nyújtott a csoportnak, és gondoskodott Oszama bin Laden néhai al-Kaida-vezér családtagjainak ellátásáról.