Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feszült a helyzet

Szöveg: Král Attila ezredes |  2013. augusztus 21. 20:52

Viszonylag stabil maradt az általános biztonsági helyzet Kongó keleti részén, ám eközben feszült és kiszámíthatatlan is. E látszólagos ellentmondás jellemzi az egész térséget.

Az észak-kivui tartományban folyó harcok miatt a közös kongói−ruandai határszakaszon nagy nyomás uralkodik, állítólag átlövések is történtek a kongói oldalról a szomszédos ország területére, ám meg nem erősített források szerint az M23 nevű szakadár erő volt a kezdeményező a feszültség fokozása érdekében, nem pedig a kongói hadsereg (FARDC). Ennek ellenére a ruandai hadsereg az egész határszakaszon megerősítéseket és csapatmozgásokat hajtott végre, és szigorította a határátlépést a polgári, illetve kereskedelmi forgalom számára. Mostanra a helyzet visszatért a megszokott kerékvágásba, ennek fenntartása érdekében az Észak-Kivuban állomásozó ENSZ biztonsági erők parancsnoka felhívást intézett a szakadár fegyveresek felé. Ennek értelmében − a lakosság biztonsága érdekében − a meghatározott területen belül az M23 semmilyen egysége nem tartózkodhat, és ezt akár erővel is betartatják majd. További cél, hogy megakadályozzák az M23-mal szimpatizálók demonstrációit, amelyeket az FARDC, az Intervenciós Dandár és az ENSZ ellen folytattak.

1595958669

Az ország keleti részére, főként Észak- és Dél-Kivura nagy befolyással bírhat, hogy néhány héten belül megkezdi műveleteit az ENSZ korábbi határozata alapján dél-afrikai, tanzániai és malawi katonákból felállított ideiglenes műveleti egység, az Intervenciós Dandár, amelynek feladata a különféle szakadár fegyveres csoportok, milíciák semlegesítése lesz. Addig is csapatmozgásokat hajtanak végre a helyzet stabilizálása érdekében a 10. Körzet parancsnokságának dél-kivui egységeiből. Aggasztó jelenségnek számít, hogy a közelmúltban számos új fegyveres csoport jelent meg a térségben − térnyerésük megállítására az egyedüli garancia a kormány szigorú ellenőrzése lehet. Az FARDC támadó műveletei az FDLR (a Ruanda nemzeti függetlenségéért harcoló milícia) ellen Mwenga tartományban egy lépést jelentenek a helyes irányba az eddigi tétlenség után, azonban ezeket a műveleteket folyamatosan kell végezni a siker érdekében. Az FARDC feladatai közé tartozik  az információgyűjtési kapacitások és mechanizmusok megerősítése, hogy elkerülhető legyen a fegyveres rablások és gyilkosságok növekedése a régióban, továbbá indítani kell majd egy komoly műveletet Uvira területén is.

A kongói kormánynak arra is szüksége van, hogy kapcsolatot tartson a burundi kormánnyal, és így javítsa a szakadárok ellen folyó közös műveleteket. A bukavui EU-misszióban szolgálatot teljesítők munkájára a fenti folyamatok nincsenek kihatással, a megfelelő biztonsági rendszabályok betartásával végzik feladataikat.

CímkékKongó