Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Balatoni nyár tűzszerész módra

Szöveg: Snoj Péter |  2013. augusztus 22. 7:43

Augusztus 12−18. között 1612-re emelkedett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredhez ebben az évben érkezett bejelentések száma. A 33. héten hatvanszor riasztották a szakembereket, ebből tizenkilenc esetben sürgősen, soron kívül kellett intézkedniük.

Ember István százados járőre már hétfőn akcióba lendült, ugyanis a főváros XI. kerületében egy építkezés során hat darab 10,5 centiméteres német repeszgránátot és két darab hüvelyt találtak a munkások. A tűzszerészek a  központi gyűjtőbe szállították a robbanótesteket.

Másnap Székesfehérvárra hívták Zsolnay Gábor századost és embereit, ahol egy 82 milliméteres aknavetőgránátot találtak. A terület biztosítását követően a robbanószert egy kijelölt helyszínen semmisítették meg.
Szintén kedden Mérára települt ki a Volter József főtörzsőrmester vezette járőr, ugyanis a helyi temetőben sírásás közben találtak egy 8 centiméter átmérőjű, magyar gyártmányú srapnellőszert, amelyet a kiemelést követően a központi gyűjtőbe szállítottak.

Augusztus 16-án Balatonszabadi szabad strandján a fürdőzök leltek rá egy magyar gyártmányú, 3,7 centiméteres repeszlőszerre. A Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette alegység a várpalotai gyűjtőbe szállította a talált robbanóeszközt.

Másnap, 17-én a fonyódi strandra siettek a szakemberek, de korántsem pihenés céljából. A fürdőzők ugyanis egy szovjet POMZ-2-es repeszaknát találtak, amelyet Sulykovszki Róbert zászlós és emberei a helyszínen, azaz a vízben megsemmisítettek. Az azonosítás és megsemmisítés idejére a strandot kiürítették.

Címkéktűzszerész