Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos összecsapások a török határ közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 9. 17:23

Súlyos összecsapások voltak november 8-án, csütörtökön a szíriai kormányerők és a fegyveres felkelők között a török határ, Rász el-Ain határátkelő közelében, a harcok következtében török civilek is megsebesültek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet közlése szerint az összetűzésben huszonhatan haltak meg, köztük 16 kormánykatona.

A szíriai állami televízió arról számolt be, hogy a kormányerők több tucat terroristát öltek meg a térségben.

A török polgári személyek sebesüléseit eltévedt golyók okozták – derül ki a török NTV tv-csatorna jelentéséből.

A török hatóságok arra szólították a környék lakosságát, hogy tartsák magukat távol a határövezettől. A török hadsereg már korábban növelte jelenlétét a térségben, miután a múlt hónap elején egy súlyos incidens során szíriai tüzérségi lövedék végzett egy török falu öt lakójával. A hadsereg csütörtökön tovább sűrítette járőreit.

Egy szemtanú szerint a szerda éjjel kezdett támadást Törökország felől indították a felkelők.

A török határon lévő átkelők többsége fölött már a felkelők átvették az ellenőrzést, de a főként kurdok lakta Rász el-Ain még a kormányerők kezében van. Ezt az átkelőt normális esetben csak vallási ünnepeken nyitják meg, és akkor is csak gyalogosan lehet átlépni egyik országból a másikba.

Törökországban számos szíriai polgári személy keresett menedéket, a belharcok sok sebesültjét is oda szállították. Az ankarai kormány a damaszkuszi rezsimmel szemben a felkelőket támogatja.

Címkéktüzér