Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sydney: öt túsz kiszabadult

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 15. 10:34

Összesen öt túsz hagyhatta el hétfőn azt a sydneyi kávézót, ahol egy fegyveres férfi több tucatnyi túszt ejtett órákkal korábban, és amelynek egyik ablakában iszlamista zászlót feszítettek ki – közölte az ausztrál rendőrség.

A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint a túszejtő később az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet zászlaját követelte, és azt, hogy telefonbeszélgetést folytathasson Tony Abbott ausztrál miniszterelnökkel.

Először három férfi szaladt ki a Sydney központjában lévő Lindt Chocolate cég kávézójából, majd két nő rohant ki a vendéglátóhely egyik hátsó ajtaján. Az utóbbi két túsz a vendéglátó üzlet munkatársa lehetett, mivel Lindt Chocolate feliratú kötényt viseltek.

A St. Vincent kórház szóvivője azt mondta, az egyik férfit intézményükben ápolják, állapota kielégítő. Azt nem árulta el, hogy az elengedett túsznak miért volt szüksége orvosi ellátásra.

„Először meggyőződünk arról, hogy jól vannak. Majd azon fogunk dolgozni, hogy információkat kapjunk tőlük. Egyelőre nem tudunk semmi olyat, ami arra utalna, hogy bárki megsebesült volna" – mondta Catherine Burn, az illetékes Új-Dél-Wales szövetségi állam helyettes rendőrfőnöke.

Hét órával a túszejtés kezdete után a hatóságok még mindig nem ismerik az elkövető indítékát, csak annyit tudnak, hogy minden jel szerint terrorcselekményről van szó, s mintegy harminc túsz lehet benn a bankokhoz és kormányzati intézményekhez is közel lévő kávézóban.

A Lindt azt közölte, hogy tíz alkalmazott és akár harminc vendég is lehetett a Sydney nyüzsgő üzleti negyedében működő üzletben. A kávézót felfegyverzett rendőrök vették körül.

A sajtóértesülések szerint a fekete zászlón az „Egy az isten, Allah, és Mohamed az ő prófétája" arab felirat olvasható. Egy terrorszakértő szerint a lobogót szíriai és iraki dzsihadisták használják, de nem az Iszlám Államé. Híradások szerint az elkövető egy középkorú, ősz szakállt és fejkendőt viselő férfi, akinek a nevében túszai nyilatkoztak telefonon a sajtó képviselőinek.

Abbott korábban azt mondta, egyelőre nem ismeretesek a sydneyi túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó.

A túszejtés Sydney Martin Place nevű sétálóutcáján történt, ahol az Ausztrál Nemzeti Bank és több kereskedelmi bank épülete is áll. A környéket több száz fegyveres rendőr vette körül. A nemzeti bankot bezárták, a pénzintézet közleménye szerint a dolgozók biztonságban vannak. A környéket lezárták, leállították a tömegközlekedést.

Ibrahim Abu Mohamed, az ausztrál muzulmán közösség főmuftija azt közölte, hogy a híveket „lesújtotta" a túszdráma, és az ausztrál imámok tanácsával együtt elítélte a történteket. A főmufti hangsúlyozta, hogy a hasonló cselekedeteket részleteiben és egészében is elítéli az iszlám.

Az Egyesült Államok kiürítette sydneyi konzulátusát, amely közel van a kávézóhoz, és óvatosságra intette az ausztrál városban tartózkodó amerikaiakat.