Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadon engedik a venezuelai katonai hírszerzés korábbi vezetőjét Arubában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 28. 23:59

Venezuelai tájékoztatás szerint szabadon engedik az ország katonai hírszerzésének pár napja Arubán amerikai kérésre őrizetbe vett korábbi vezetőjét, akit az Egyesült Államokban drogcsempészettel és kolumbiai marxista felkelők támogatásával gyanúsítanak.

A venezuelai külügyminiszter helyi idő szerint július 27-én, vasárnap jelentette be, hogy Hugo Carvajalt elengedik, és elindult érte egy repülőgép, hogy hazavigye. Elias Jaua az országa által aratott újabb sikerként értékelte a nyugalmazott tábornok szabadon engedését.

Carvajalt, a venezuelai katonai hírszerzés 2004 és 2008 közötti vezetőjét – a néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez bizalmasát – szerda este vették őrizetbe a Hollandiához tartozó Aruba szigetén. Caracas élesen bírálta és jogszerűtlennek nevezte a lépést. A tábornok a dél-amerikai ország kijelölt arubai konzuljaként tartózkodott a szigeten, ahová diplomáciai útlevéllel utazott be. A helyi hatóságok szerint a venezuelai partoktól 27 kilométerre fekvő Aruba nem hagyta jóvá Carvajal kinevezését, így ellentétben a caracasi külügyminisztérium érvelésével, nem illette meg őt a konzuli mentesség.

Jaua vasárnap ugyanakkor már úgy fogalmazott, hogy a holland kormány elfogadta Venezuela álláspontját, miszerint Carvajalnak jár a diplomáciai védelem. Hollandia egyelőre nem erősítette meg a külügyminiszter által mondottakat.

Amennyiben a venezuelai katonai hírszerzés volt főnökét valóban szabadon bocsátják, azzal a holland döntés felülbírálja egy arubai bíróság pénteki határozatát, amely elutasította Carvajal diplomáciai mentességről szóló beadványát.

Az Egyesült Államokban azzal vádolják Carvajalt, hogy védelmet biztosított a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) drogszállítmányainak, illetve fegyverekkel és logisztikai támogatással segítette a marxista gerillaszervezetet.