Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakadárok tartják fogva a négy EBESZ-megfigyelőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 30. 8:33

A szakadárok tartják fogva az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) két napja eltűnt négyfős csoportját – közölte május 29-én, csütörtökön Vjacseszlav Ponomarjov, a kelet-ukrajnai Szlovjanszk „népi polgármestere”.

Ponomarjov szerint az EBESZ-megfigyelőket a helyi „önvédelmi erők" fegyveresei fogták el, és jelenleg Makijivka településen vannak – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

„Figyelmeztettük az EBESZ-missziót, hogy nem tanácsos a jelenlétük Donyeck térségében. Nem hallgattak ránk, ezért úgy döntöttünk, hogy elfogjuk őket. Jelenleg ellenőrzik, és azután elengedik őket" – közölte Ponomarjov, aki szerint valamilyen berendezést találtak náluk, ami felkeltette a szakadárok gyanúját.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy „minden rendben van" a megfigyelőkkel.

Az észt, svájci, török dán megfigyelőből álló csoportot kedden tartóztatták fel Donyeck közelében egy ellenőrző pontnál, és azóta nem volt róluk hír. Másnap egy tizenegy fős csoportot fogtak el ugyanebben a térségben, de néhány órára rá elengedték.

Április végén is történt már hasonló incidens, a Moszkva-barát fegyveresek által letartóztatott megfigyelőket csak nyolc nappal később engedték szabadon.

Wolfgang Ischinger, az EBESZ különmegbízottja szerdán közölte, hogy a szervezet azt fontolgatja, az incidensek miatt befejezi megfigyelői tevékenységét Ukrajnában. Az EBESZ-missziókkal történt incidensekkel foglalkozott szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa is.

Az 57 tagországból álló EBESZ, melynek célja a demokrácia terjesztése és a konfliktusok megelőzése az európai kontinensen, márciusban egyhangúlag döntött arról, hogy 282 tagból álló ellenőrző missziót, köztük 198 civil megfigyelőt küld Ukrajnába. Céljuk, hogy segítsék a kelet-európai ország válságos helyzetének megoldását.